Rövid orosz űrhírek: Nauka, Szojuz Msz-18, filmforgatás a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re

2023 decemberében japán fürjtojásokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy...

Még egy lépéssel közelebb a ULA a Vulcan első repüléséhez

Múlt éjjel hajtották végre az első hajtóműtesztet az újgenerációs...

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

Bajkonurban tovább folyik a jövő áprlisban induló orosz tudományos modul felkészítése: 754 tesztből és ellenőrzési feladatból eddig 306-ot végeztek el a szakemberek.

Eközben a Roszkoszmosz bejelentette a következő, szintén áprilisban induló Szojuz-MSz 18 űrhajó személyzetét: Oleg Novitsky, Peter Dubrov és Szergej Korszakov, mindannyian orosz űrhajósok. Összorosz Szojuz küldetésre a Mir űrállomás óta nem volt példa, tehát több mint 20 éve. Oleg Novitsky és Peter Dubrov a Naukát is meglátogatta Bajkonurban: különleges kiképzést kaptak az új orosz modul működéséről.

Oleg Novitsky és Peter Dubrov Nauka-tréningen

Eközben új információk láttak napvilágot a Roszkoszmosz, a Channel One Russia csatorna és a Yellow, Black and White stúdió által tervezett első filmről, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén forgatnának 2021. őszén (ugye a Tom Cruise-féle akciófilm is jövő összel forogna, erről itt írtunk részletesen).
Az orosz film jelenlegi munkacíme “A kihívás”, és a Szaljut-7-et jegyző Klim Shipenko rendezi majd. Az új hírek szerint női főhőse lesz a filmnek, akit majd a Channel One csatornán látható valóságshow keretében választanak majd ki. A versenyben majd két győztest hirdetnek, egyikük lesz a főszereplő, a másikuk pedig a tartalék. A győzteseknek a repülés előtt űrhajóskiképzésen kell majd résztvenni Csillagvárosban, és természetes szigorú orvosi feltételeknek is meg kell felelniük.
A Roszkoszmosz felhívása szerint ezek a feltételek a jelentkező hölgyeknek: orosz állampolgárság, életkor: 25-40 év között, alap angol nyelvtudás, magasság: 150-180 cm , súly: 50-75 kg.

A verseny plakátja
Dark mode powered by Night Eye