Rövid összefoglaló a hét Crew Dragon-híreiből

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A héten tartott a NASA és a SpaceX egy közös sajtótájékoztatót, ahol különböző jövőbeli küldetésekről és tervekről adtak újabb információkat. Ezeket gyűjtöttük össze egy rövidebb cikkbe.

  • A tervek szerint zajlik a következő operatív emberes küldetés, a Crew-6 felkészülése, a négy űrhajós (Stephen Bowen és Warren Hoburg a NASA-tól, Sultan Al-Nejadi az Egyesült Arab Emírségek Mohammed bin Rásid Űrközpontjától és Andrej Fegyajev a Roszkoszmosztól) már a tréningek utolsó szakaszában tart. Indításukra a Nemzetközi Űrállomásra legkorábban február 26-án vasárnap 8:07-kor kerülhet sor, illetve két tartaléknapot, február 27-et és 28-at is kijelölt az amerikai űrhivatal.
  • Joel Montalbano, az ISS programmenedzsere azt is elmondta a közeljövő emberes küldetéseivel kapcsolatban, hogy a Boeing CST-100 Starliner űrhajójával a CFT (Crewed Flight Test) április közepén, illetve az Axiom Space második missziója, az Ax-2 az év második negyedévében indulhat.
  • Új kiszolgálótornyot építenek a Crew és Cargo Dragonok számára a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásánál. Ennek oka, hogy a SpaceX jelenleg az LC-39A-t használja az ISS-re történő emberes- és teherszállító küldetések indításaihoz, ami egyúttal az egyetlen lehetséges létesítmény a NASA számára is a Starliner üzembe állításáig, azonban alig pár száz méterre épül az új Starship-indítókomplexum is. Bár jó eséllyel is csak év végén kerülhet sor az első tesztekre az újgenerációs óriásrakétával, a NASA semmilyen kockázatot nem szeretne vállalni, és ezért döntött egy második indítótorony felépítésénél, ami már ősszel el is készülhet. Az alapozási munkák már zajlanak, ennek nyomai a legutóbbi SpaceX Falcon-9 indításnál is megfigyelhetőek voltak.

A Falcon-9 mögött a kép hátterében jól látszik a már kialakított alapterület az új toronyhoz.

  • A végére pedig egy „lazább” hír: 2024 végén repülhet Tom Cruise amerikai színész a Nemzetközi Űrállomásra az Axiom Space egyik küldetésének keretében egy Crew Dragonnal. A látványos akciófilmjeiről és akciójeleneteiről elhíresült Cruise utazását még 2020 májusában harangozta be az akkori NASA-igazgató, Jim Bridenstine, de azóta nem nagyon érkezett újabb hír ezzel kapcsolatban. A napokban viszont a Space Entertainment Enterprise (S.E.E.) angol filmgyártó cég bejelentette, hogy megépítik az első filmstúdió-modult, amit a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakoztathatnak, és ennek részeként Cruise is leforgathatja tervezett űrbéli filmjét, ami minden bizonnyal ismét nagyon izgalmas lesz!

Tom Cruise az Oblivion című film alapján készült renderképen. Forrás: Axiom Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye