Rövid összefoglaló a hét Crew Dragon-híreiből

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A héten tartott a NASA és a SpaceX egy közös sajtótájékoztatót, ahol különböző jövőbeli küldetésekről és tervekről adtak újabb információkat. Ezeket gyűjtöttük össze egy rövidebb cikkbe.

  • A tervek szerint zajlik a következő operatív emberes küldetés, a Crew-6 felkészülése, a négy űrhajós (Stephen Bowen és Warren Hoburg a NASA-tól, Sultan Al-Nejadi az Egyesült Arab Emírségek Mohammed bin Rásid Űrközpontjától és Andrej Fegyajev a Roszkoszmosztól) már a tréningek utolsó szakaszában tart. Indításukra a Nemzetközi Űrállomásra legkorábban február 26-án vasárnap 8:07-kor kerülhet sor, illetve két tartaléknapot, február 27-et és 28-at is kijelölt az amerikai űrhivatal.
  • Joel Montalbano, az ISS programmenedzsere azt is elmondta a közeljövő emberes küldetéseivel kapcsolatban, hogy a Boeing CST-100 Starliner űrhajójával a CFT (Crewed Flight Test) április közepén, illetve az Axiom Space második missziója, az Ax-2 az év második negyedévében indulhat.
  • Új kiszolgálótornyot építenek a Crew és Cargo Dragonok számára a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásánál. Ennek oka, hogy a SpaceX jelenleg az LC-39A-t használja az ISS-re történő emberes- és teherszállító küldetések indításaihoz, ami egyúttal az egyetlen lehetséges létesítmény a NASA számára is a Starliner üzembe állításáig, azonban alig pár száz méterre épül az új Starship-indítókomplexum is. Bár jó eséllyel is csak év végén kerülhet sor az első tesztekre az újgenerációs óriásrakétával, a NASA semmilyen kockázatot nem szeretne vállalni, és ezért döntött egy második indítótorony felépítésénél, ami már ősszel el is készülhet. Az alapozási munkák már zajlanak, ennek nyomai a legutóbbi SpaceX Falcon-9 indításnál is megfigyelhetőek voltak.

A Falcon-9 mögött a kép hátterében jól látszik a már kialakított alapterület az új toronyhoz.

  • A végére pedig egy „lazább” hír: 2024 végén repülhet Tom Cruise amerikai színész a Nemzetközi Űrállomásra az Axiom Space egyik küldetésének keretében egy Crew Dragonnal. A látványos akciófilmjeiről és akciójeleneteiről elhíresült Cruise utazását még 2020 májusában harangozta be az akkori NASA-igazgató, Jim Bridenstine, de azóta nem nagyon érkezett újabb hír ezzel kapcsolatban. A napokban viszont a Space Entertainment Enterprise (S.E.E.) angol filmgyártó cég bejelentette, hogy megépítik az első filmstúdió-modult, amit a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakoztathatnak, és ennek részeként Cruise is leforgathatja tervezett űrbéli filmjét, ami minden bizonnyal ismét nagyon izgalmas lesz!

Tom Cruise az Oblivion című film alapján készült renderképen. Forrás: Axiom Space

Dark mode powered by Night Eye