Rövidesen megoldódhat a Perseverance problémája

Kapcsolódó

A nap képe #1534 – Mercury-program ételcsomagok

A Mercury-programban használt élelmiszerkészlet; egyes ételekhez vizet kellett adni,...

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Egy hete számoltunk be arról, hogy bár a Perseverance sikeresen begyűjtötte 6. kőzetmintáját, annak elraktározása során probléma lépett fel. A hiba annak a következménye volt, hogy néhány kőzetdarab került a forgótárcsa bemeneti nyílásához, ami miatt a fúrófej nem tudott teljesen rácsatlakozni a forgótárcsára, így a mintavételi tubust sem tudta becsúsztatni ebbe a részegységbe.

A forgótárcsa bemeneti nyílása, és a probléma okozói: a kőzetdarabok. Kép forrása: NASA/JPL

A mérnökök azóta kidolgozták a műveleti szekvenciákat és teszteket végeztek el a marsjáró földi ikertestvérének, az OPTIMISM-nek a segítségével, annak érdekében, hogy a problémát okozó darabkákat eltávolítsák.

Ennek első lépése az volt, hogy január 12-én részletes képi felmérést végeztek el a Perseverance alatti talajról. Erre azért volt szükség, hogy felmérjék, milyen sziklák és kavicsok vannak a talajon, mielőtt a forgótárcsa bemeneti nyílásánál lévőket megpróbálják eltávolítani.

A Mars felszíne a forgástesztek előtt. Néhány nap múlva ismét készül egy felvétel, a forgásteszteket követően, amelyeket összehasonlítanak egymással. Kép forrása: NASA/JPL

Ezt követően egy meglepő lépést terveztek a tegnapi napra, mégpedig azt, hogy a rover robotkarját egyszerűen a mintavételi tubus nyitott végével a Mars felszíne felé irányítják, a gravitáció segítségével pedig a begyűjtött 6. sz. kőzetmintát kiöntik. A minta eldobásának oka egyszerű: a tudósok nem tudták megmondani, hogy mennyi kőzetminta maradhatott a tubusban, ugyanis azok egy része a forgótárcsa bemeneti nyílásánál kötöttek ki, miközben próbálták a begyűjtött mintát elraktározni.

A hétvégén következhet a hibaelhárítás következő fázisa: két forgási tesztet végeznek a tárcsán; egy kisebb és egy nagyobb mértékűt. A mérnökök arra számítanak, hogy ezek a forgások – és az ezzel együtt járó kavicsmozgások – megadják a szükséges információkat a továbblépéshez. A rover egy második felvételsorozatot is készít a rover alatt a mars felszínéről, és összehasonlítják azt a procedúra megkezdése előtt készített képekkel arra az esetre, ha néhány kőzetdarabot már sikerülne eltávolítani.

A két forgási tesztből származó adatok és képek várhatóan jövő hét kedden, azaz január 18-án érkeznek meg. Ezt követően elemzéseket végeznek el, és tovább finomítják a szükséges intézkedéseket a törmelék eltávolításának érdekében. Jelenleg úgy becsülik, hogy ez még körülbelül egy hétig tart, de a Perseverance még tovább is a jelenlegi pozíciójában maradhat, ha a csapat úgy dönt, hogy az eldobott kőzetminták helyett újabbakat gyűjtenek, ugyan abból a kőzetből.

A mérnökök minden aspektust megvizsgálnak. Nem csak meg akarnak szabadulni a problémát okozó törmeléktől, de a jövőbeni mintavételek során meg is akarják előzni a hasonló esetek megismétlődését. Lényegében tehát elmondható, hogy minden követ megmozgatnak a hiba elhárításának érdekében.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye