Saját emberes űrhajót szeretne Európa is

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy vizsgálóbizottságot hoz létre, ami azt fogja vizsgálni, hogy milyen lehetősége van Európának egy saját emberes űrhajó létrehozására. Február 16-án egy egynapos konferenciát tartottak az európai űripar vezetőinek részvételével a franciaországi Toulouse-ban, ahova Emmanuel Macron francia elnök is ellátogatott. A csúcsértekezleten Macron egy saját fejlesztésű európai űrhajó megépítésének ötletét vetette fel, és Josef Aschbacher, az ESA vezetője az értekezlet végi sajtótájékoztatón meg is erősítette, hogy a francia elnök javaslatára létrehoznak egy bizottságot Európa lehetőségeinek a feltérképezésére. A bizottság várhatóan pár hónapon belül kezdi meg a munkát, az első jelentést pedig az ESA novemberi miniszteri tanácsán mutatják majd be – a végleges tervezetet pedig 2023 tavaszán várható.

Emmanuel Macron a konferencián

A bejelentés pár nappal azután érkezett, hogy az egykori és aktív űrhajósokat tömörítő szervezet, az ASE (Association of Space Explorers) európai tagja is egy európai űrhajó kifejlesztését szorgalmazták.

A hírre Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője is reagált Twitteren, szerinte az oroszok szívesen segítenének a Szojuz űrhajóval, ami Francia Guyanáról startolhatna, hasonlóan a jelenleg is üzemelő európai Szojuz-ST hordozórakétához. Egyes hírek szerint európai berkekben is felmerült már az orosz űrhajó használata, és a bizottság ezt a lehetőséget is megvizsgálja majd.

Dark mode powered by Night Eye