Saját emberes űrhajót szeretne Európa is

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy vizsgálóbizottságot hoz létre, ami azt fogja vizsgálni, hogy milyen lehetősége van Európának egy saját emberes űrhajó létrehozására. Február 16-án egy egynapos konferenciát tartottak az európai űripar vezetőinek részvételével a franciaországi Toulouse-ban, ahova Emmanuel Macron francia elnök is ellátogatott. A csúcsértekezleten Macron egy saját fejlesztésű európai űrhajó megépítésének ötletét vetette fel, és Josef Aschbacher, az ESA vezetője az értekezlet végi sajtótájékoztatón meg is erősítette, hogy a francia elnök javaslatára létrehoznak egy bizottságot Európa lehetőségeinek a feltérképezésére. A bizottság várhatóan pár hónapon belül kezdi meg a munkát, az első jelentést pedig az ESA novemberi miniszteri tanácsán mutatják majd be – a végleges tervezetet pedig 2023 tavaszán várható.

Emmanuel Macron a konferencián

A bejelentés pár nappal azután érkezett, hogy az egykori és aktív űrhajósokat tömörítő szervezet, az ASE (Association of Space Explorers) európai tagja is egy európai űrhajó kifejlesztését szorgalmazták.

A hírre Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője is reagált Twitteren, szerinte az oroszok szívesen segítenének a Szojuz űrhajóval, ami Francia Guyanáról startolhatna, hasonlóan a jelenleg is üzemelő európai Szojuz-ST hordozórakétához. Egyes hírek szerint európai berkekben is felmerült már az orosz űrhajó használata, és a bizottság ezt a lehetőséget is megvizsgálja majd.

Dark mode powered by Night Eye