Saját rekordot döntött meg tegnap a SpaceX a Starlink 4-3 indítással

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Magyar idő szerint éjjel 0:12-kor elstartolt a Falcon-9 B1060.9 rakéta a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról, rakterében 48 Starlink v1.5 és két BlackSky műholddal. Az indítás azért volt különleges, mert a SpaceX ezzel a tavalyi rekordját döntötte meg rakétaindítások számában, ez volt ugyanis az idei 27. start.

A tankolási- és felkészülési műveletek is gond nélkül lezajlottak, és a tervezett időben hagyhatta el a rakéta az indítóállást. A sikeres emelkedés és fokozatszétválás után a hordozórakéta megkezdte a visszatéréshez szükséges manőverezést, majd 8 és fél perccel indítás után sikeres leszállást hajtott végre az „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra, mely nagyjából 620 km-re a floridai partoktól várakozott az Atlanti-óceánon. Ez volt ennek a hordozórakétának a 9. sikeres indítása és visszatérése.

A második fokozat eközben elérte a szükséges ~27200 km/órás sebességet, majd megkezdődött a keringési szakasz. T+1:06:53-kor levált a két BlackSky műhold, majd közel 23 perccel később a 48 saját fejlesztésű Starlink is. Ezután a műholdak saját hajtóműveik segítségével érik el majd a végső keringési pályájukat. A mostani újabb műholdcsoporttal már 1892 egység kering különböző magasságú és inklinációjú pályákon, és összességében ez volt a 32. Starlink-küldetés 2019 májusa óta.

A SpaceX-nek mozgalmas decembere lehet, ugyanis a tervek szerint december 9-én indulhat a NASA IXPE-küldetése, 18-án a Türksat-5B, és alig 54 órával később, 21-én a CRS-24 is. Emellett pedig nem kizárt, hogy eddig újabb, be nem jelentett Starlink-indításra is sor kerülhet Vandenbergből, de már az említett három további küldetés végrehajtása is komoly teljesítmény lenne a SpaceX-től.

A Falcon-9 B1060.9 elemelkedik az SLC-40 indítóállásról. Forrás: SpaceX

Fotó: Adam Bernstein (@ABernNYC)

Dark mode powered by Night Eye