Saját rekordot döntött meg tegnap a SpaceX a Starlink 4-3 indítással

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Magyar idő szerint éjjel 0:12-kor elstartolt a Falcon-9 B1060.9 rakéta a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról, rakterében 48 Starlink v1.5 és két BlackSky műholddal. Az indítás azért volt különleges, mert a SpaceX ezzel a tavalyi rekordját döntötte meg rakétaindítások számában, ez volt ugyanis az idei 27. start.

A tankolási- és felkészülési műveletek is gond nélkül lezajlottak, és a tervezett időben hagyhatta el a rakéta az indítóállást. A sikeres emelkedés és fokozatszétválás után a hordozórakéta megkezdte a visszatéréshez szükséges manőverezést, majd 8 és fél perccel indítás után sikeres leszállást hajtott végre az „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra, mely nagyjából 620 km-re a floridai partoktól várakozott az Atlanti-óceánon. Ez volt ennek a hordozórakétának a 9. sikeres indítása és visszatérése.

A második fokozat eközben elérte a szükséges ~27200 km/órás sebességet, majd megkezdődött a keringési szakasz. T+1:06:53-kor levált a két BlackSky műhold, majd közel 23 perccel később a 48 saját fejlesztésű Starlink is. Ezután a műholdak saját hajtóműveik segítségével érik el majd a végső keringési pályájukat. A mostani újabb műholdcsoporttal már 1892 egység kering különböző magasságú és inklinációjú pályákon, és összességében ez volt a 32. Starlink-küldetés 2019 májusa óta.

A SpaceX-nek mozgalmas decembere lehet, ugyanis a tervek szerint december 9-én indulhat a NASA IXPE-küldetése, 18-án a Türksat-5B, és alig 54 órával később, 21-én a CRS-24 is. Emellett pedig nem kizárt, hogy eddig újabb, be nem jelentett Starlink-indításra is sor kerülhet Vandenbergből, de már az említett három további küldetés végrehajtása is komoly teljesítmény lenne a SpaceX-től.

A Falcon-9 B1060.9 elemelkedik az SLC-40 indítóállásról. Forrás: SpaceX

Fotó: Adam Bernstein (@ABernNYC)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye