Samantha Cristoforetti emlékei űrben töltött idejéről

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Samantha Cristoforetti, az ESA űrhajósnője társaival együtt visszatért a Földre, ezzel befejeződött második küldetése a Nemzetközi Űrállomáson, a Minerva. Űrmissziója 2022. április 27-én kezdődött, amikor a Crew Dragon Freedom kapszulával elindult az ISS-re a floridai Kennedy Űrközpontból. Megérkezvén Matthias Maurer (ESA) köszöntötte, jelenlétük az állomáson pedig egyértelmű jelét adta annak, hogy Európa egyre nagyobb teret nyer a Föld körüli pályán. Közel 6 hónapot tartózkodott az űrben, melynek során rengeteg emlékkel gazdagodott, és ahol temérdek, nem mindennapi tudományos munkán dolgozott.

Cristoforetti és Maurer. Forrás: ESA/NASA

Space for everyone – Űr mindenkinek

Minerva küldetése részeként Cristoforetti számos európai és még több nemzetközi kísérletet végzett el, és támogatott, melyek a tudományágak széles skáláját lefedték. Sok közülük új ismeretekkel szolgál az egészségügy számára, mint például az Acoustic Diagnostics tanulmány, ami a zajterhelés hatását vizsgálja az emberi hallásra, pontosabban a személyzet tagjainál esetlegesen fellépő átmeneti vagy tartós halláskárosodásokat figyeli. Hasonlóképpen az európai Myotones kísérlet is fontos adatokat fog szolgáltatni az izomtónus fenntartásáról, melynek nagy hasznát vehetik azok, akik fizikoterápiás kezelések tervezésében vesznek részt.

Az űrhajósnő súlytalanságban végzett vizsgálatai azonban nem csak biológiai újdonságokkal szolgáltak. Kutatásainak túlnyomó része a jövő anyagaira összpontosított. A Particle Stabilised Emulsions and Foams (PASTA) kísérlet például az emulziók fizikájára fókuszált, amely az élelmiszer-előállítás fejlesztéséhez fog hasznos információkkal szolgálni. Ezen felül az ötvözéssel létrehozott fémek és az antimikrobiális felületek tulajdonságait is vizsgálták, mindkettő új és jobb építőanyagokat fog biztosítani mind a jövőbeli űrhajók, mind a földi építkezések számára.

Az Acoustic Diagnostics kísérlet közben. Forrás: ESA/NASA

Doing it first – Elsőként megtenni

Cristoforetti ugyan nem első alkalommal jár az űrben, pontosabban a Nemzetközi Űrállomáson, de pár pillanatot és eseményt most élhetett át elsőként. Július 21-én megtette első űrsétáját, amikor Oleg Artyemjev orosz kozmonauta társaságában az Európai Robotkar felszerelésén dolgozott. Azon túl, hogy ez személyes mérföldkövének számít, egyben az első európai nővé is tette, aki űrsétán vett részt.

Szeptember 28-án vette át a parancsnoki szerepet, és ezzel ő lett az ötödik európai, de ami a lényeges, hogy az első európai nő, aki a Nemzetközi Űrállomás vezetői pozícióját betölti. Parancsnokként ő volt felelős az űrben tartózkodó kollégái teljesítményéért és jólétéért, a Földön tartózkodó csapatokkal való hatékony kommunikációért, valamint a személyzet vészhelyzet esetén történő reagálásának koordinálásáért.

Az első űrséta. Forrás: ESA/NASA

A ISS kulcsának átvétele. Forrás: NASA

Reaching out to the world – A világ felé fordulva

Cristoforetti küldetésének másik fontos aspektusa az volt, hogy ne csak az űrbéli laboratórium belsejében legyen hasznos, hanem azon túl is. Az állomáson lévő otthonából széles körű online közönséget gondozott, és ő lett az első űrhajós, aki tudományos kommunikációjához kiaknázta a TikTok-ot. Fiókja kincsesbánya lett, amely bepillantást engedett az űrállomás fedélzetén zajló életbe, és felkeltette követői kíváncsiságát annak működése és a mindennapi teendők iránt. Küldetése során végig személyes válaszokat rögzített, és ezzel világszerte több millió TikTok-felhasználót ért el.

Emellett határozottan támogatta a nők egészségét is, hiszen az űrhajósnő részt vett a csontritkulással kapcsolatos felvilágosító munkában, ahol a nőket arról tájékoztatta, milyen fontos a súlyemelés és a helyes táplálkozás, hogy erős csontokat biztosítsanak későbbi éveikben is. Ennek tetejébe virtuálisan beugrott a németországi Gamescom eseményre, egy évente megrendezett videojáték-konferenciára, amelyet élőben közvetítenek több százezer embernek az interneten, hogy a technológia iránt érdeklődő nézőket arra ösztönözze, hogy a tudományba fektessék tudásukat.

Újra a Földön, mosollyal. Forrás: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye