Samantha Cristoforetti hamarosan az ISS parancsnoka lesz

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

A sokak számára csodás fotóiról ismert Samantha Cristoforetti, az ESA űrhajósnője hamarosan a Nemzetközi Űrállomás parancsnokává válik. A felelősségteljes posztot Oleg Artyemjevtől, a Roszkoszmosz űrhajósától fogja átvenni, aki ez év májusától viseli ezt a státuszt.

A Minerva küldetés 2022 áprilisi kezdete óta Cristoforetti az ISS amerikai szegmensének (USOS) vezetője, aki az állomás amerikai, európai, japán és kanadai moduljainak és komponenseinek tevékenységét felügyeli. A tisztség átvételével ő lesz az űrállomás ötödik európai parancsnoka, Frank De Winne, Alexander Gerst, Luca Parmitano és Thomas Pesquet korábbi ESA űrhajósok nyomdokaiba lépve. Nem mellesleg ő lesz az első európai nő, aki ezt a pozíciót betölti. „A parancsnoki pozícióra való kinevezésem alázattal tölt el” – mondta Cristoforetti – „és alig várom, hogy az űrben és a Földön szerzett tapasztalataimból merítve egy nagyon jó képességű csapatot vezessek a Föld körüli pályán”.

Az olasz űrhajósnő hivatalosan a hagyományos átadási ceremónia után lép az említett beosztásba, melynek középpontjában az előző parancsnoktól kapott kulcs szimbolikus átvétele áll. Magára az ünnepségre 2022. szeptember 28-án, szerdán kerül sor, amit az ESA élőben fog közvetíteni a Nemzetközi Űrállomásról.

Jógagyakorlatok az űrben. Forrás: ESA/NASA

A beosztásról

A pozíció teljes megnevezése: a Nemzetközi Űrállomás személyzetének parancsnoka (International Space Station crew commander). Ezen posztokat a NASA (Egyesült Államok), a Roszkoszmosz (Oroszország), a JAXA (Japán), az ESA (Európa) és a CSA (Kanada) közös döntése alapján ítélik oda. Az ESA-t a kiválasztási folyamatban Frank De Winne, az Európai Űrhajózási Központ vezetője és az ISS programvezetője képviseli.

Ez a tisztség létfontosságú az ISS további sikereihez. Míg az irányítóközpontokban az űrállomás műveleteinek tervezése és végrehajtása zajlik, addig a parancsnok felelős a űrbéli személyzet teljesítményéért és jólétéért, a Földön lévő csapatokkal való hatékony kommunikáció fenntartásáért, valamint vészhelyzet esetén a személyzet reagálásának koordinálásáért.

Dark mode powered by Night Eye