Samantha Cristoforetti hamarosan az ISS parancsnoka lesz

Kapcsolódó

A nap képe #1063 – Electron visszaszerzés

Az Electron hordozórakéta visszaszerzése a Csendes-óceánból, miután sikeresen pályára...

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

A sokak számára csodás fotóiról ismert Samantha Cristoforetti, az ESA űrhajósnője hamarosan a Nemzetközi Űrállomás parancsnokává válik. A felelősségteljes posztot Oleg Artyemjevtől, a Roszkoszmosz űrhajósától fogja átvenni, aki ez év májusától viseli ezt a státuszt.

A Minerva küldetés 2022 áprilisi kezdete óta Cristoforetti az ISS amerikai szegmensének (USOS) vezetője, aki az állomás amerikai, európai, japán és kanadai moduljainak és komponenseinek tevékenységét felügyeli. A tisztség átvételével ő lesz az űrállomás ötödik európai parancsnoka, Frank De Winne, Alexander Gerst, Luca Parmitano és Thomas Pesquet korábbi ESA űrhajósok nyomdokaiba lépve. Nem mellesleg ő lesz az első európai nő, aki ezt a pozíciót betölti. „A parancsnoki pozícióra való kinevezésem alázattal tölt el” – mondta Cristoforetti – „és alig várom, hogy az űrben és a Földön szerzett tapasztalataimból merítve egy nagyon jó képességű csapatot vezessek a Föld körüli pályán”.

Az olasz űrhajósnő hivatalosan a hagyományos átadási ceremónia után lép az említett beosztásba, melynek középpontjában az előző parancsnoktól kapott kulcs szimbolikus átvétele áll. Magára az ünnepségre 2022. szeptember 28-án, szerdán kerül sor, amit az ESA élőben fog közvetíteni a Nemzetközi Űrállomásról.

Jógagyakorlatok az űrben. Forrás: ESA/NASA

A beosztásról

A pozíció teljes megnevezése: a Nemzetközi Űrállomás személyzetének parancsnoka (International Space Station crew commander). Ezen posztokat a NASA (Egyesült Államok), a Roszkoszmosz (Oroszország), a JAXA (Japán), az ESA (Európa) és a CSA (Kanada) közös döntése alapján ítélik oda. Az ESA-t a kiválasztási folyamatban Frank De Winne, az Európai Űrhajózási Központ vezetője és az ISS programvezetője képviseli.

Ez a tisztség létfontosságú az ISS további sikereihez. Míg az irányítóközpontokban az űrállomás műveleteinek tervezése és végrehajtása zajlik, addig a parancsnok felelős a űrbéli személyzet teljesítményéért és jólétéért, a Földön lévő csapatokkal való hatékony kommunikáció fenntartásáért, valamint vészhelyzet esetén a személyzet reagálásának koordinálásáért.

Dark mode powered by Night Eye