Samantha Cristoforetti hamarosan az ISS parancsnoka lesz

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A sokak számára csodás fotóiról ismert Samantha Cristoforetti, az ESA űrhajósnője hamarosan a Nemzetközi Űrállomás parancsnokává válik. A felelősségteljes posztot Oleg Artyemjevtől, a Roszkoszmosz űrhajósától fogja átvenni, aki ez év májusától viseli ezt a státuszt.

A Minerva küldetés 2022 áprilisi kezdete óta Cristoforetti az ISS amerikai szegmensének (USOS) vezetője, aki az állomás amerikai, európai, japán és kanadai moduljainak és komponenseinek tevékenységét felügyeli. A tisztség átvételével ő lesz az űrállomás ötödik európai parancsnoka, Frank De Winne, Alexander Gerst, Luca Parmitano és Thomas Pesquet korábbi ESA űrhajósok nyomdokaiba lépve. Nem mellesleg ő lesz az első európai nő, aki ezt a pozíciót betölti. „A parancsnoki pozícióra való kinevezésem alázattal tölt el” – mondta Cristoforetti – „és alig várom, hogy az űrben és a Földön szerzett tapasztalataimból merítve egy nagyon jó képességű csapatot vezessek a Föld körüli pályán”.

Az olasz űrhajósnő hivatalosan a hagyományos átadási ceremónia után lép az említett beosztásba, melynek középpontjában az előző parancsnoktól kapott kulcs szimbolikus átvétele áll. Magára az ünnepségre 2022. szeptember 28-án, szerdán kerül sor, amit az ESA élőben fog közvetíteni a Nemzetközi Űrállomásról.

Jógagyakorlatok az űrben. Forrás: ESA/NASA

A beosztásról

A pozíció teljes megnevezése: a Nemzetközi Űrállomás személyzetének parancsnoka (International Space Station crew commander). Ezen posztokat a NASA (Egyesült Államok), a Roszkoszmosz (Oroszország), a JAXA (Japán), az ESA (Európa) és a CSA (Kanada) közös döntése alapján ítélik oda. Az ESA-t a kiválasztási folyamatban Frank De Winne, az Európai Űrhajózási Központ vezetője és az ISS programvezetője képviseli.

Ez a tisztség létfontosságú az ISS további sikereihez. Míg az irányítóközpontokban az űrállomás műveleteinek tervezése és végrehajtása zajlik, addig a parancsnok felelős a űrbéli személyzet teljesítményéért és jólétéért, a Földön lévő csapatokkal való hatékony kommunikáció fenntartásáért, valamint vészhelyzet esetén a személyzet reagálásának koordinálásáért.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye