Sarki fény a világűrből nézve

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Az utóbbi időszakban sem csappant meg a Napunk aktivitása, hiszen az elmúlt napokban egy különösképpen intenzív geomágneses vihar érte el a Földünket. A sarki fény jelenségét általában az északabban fekvő országokban szokhatták meg az ott élők (Európában például a skandináv államokban), azonban ezúttal nem kellett távolra menni, hogy megcsodálhassuk az égi fényjátékot, mert Magyarországból is látható volt a jelenség. Az Időkép.hu cikkében a hazai kamerák felvételeit is meg lehet nézni, de előtte, vizsgáljunk meg egy másik nézőpontot is.

A Doba-Szent István Kilátón elhelyezett kamera felvétele a jelenségről. Kép forrása: Időkép

A pompás fényeket nem csak a földi észlelők vehették szemügyre, hanem a Földünk körül keringő műholdak is. Február 28-án, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) egyik időjárási szatellitje, a NOAA-20 sikeresen lencsevégre kapta az európai éjszakákat bevilágító fényjelenséget. Az alábbi felvételen jól kivehető, hogy a narancssárgás „izzás” az egész Atlanti-óceánt átíveli, a Brit-szigetektől északra pedig Skandináviába is elér.

Kép forrása: NOAA/CIRA_CSU

A 820 kilométeres magasságban keringő műhold február 27-én, magyar idő szerint hajnali 5 órakot készítette a felvételt, amit aztán Cooperative Institute for Research in the Atmosphere (CIRA) szakértői dolgoztak fel a colorado-i központjukban. Egy szakember elmondása szerint azért volt képes észlelni a műhold a sarki fényt, mert a NOAA-20 berendezései olyan érzékenyek, hogy akár még az emberi tevékenységből eredő fényszennyezést is képesek észlelni, ami a városok helyén lévő apró fénypontokként jelennek meg a felvételen.

Azonban a legkáprázatosabb felvételért járó díjat mégis Josh Cassada NASA-űrhajósnak kell adnunk, aki jelenleg is a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén teljesíti küldetését. Ő az ISS-en található üvegfalú kupola-modulból örökítette meg a fényeket, és egészen elképesztő látványt tárul elénk, még így a képernyőről nézve is.

Kép forrása: Josh Cassada/NASA

Dark mode powered by Night Eye