Sarki ürgékkel kapcsolatos tanulmányok segíthetik a jövőbeli űrmissziókat

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A NASA nemrégiben számolt be egy kutatásról, mely középpontjában a téli álmot alvó sarki ürgék állnak, pontosabban a velük kapcsolatos kutatások. Dr. Kelly Drew és diákjai ennek során tanulmányozták az említett fajt, valamint azon tulajdonságukat, hogy egy hosszabb téli álom alatt is képesek megtartani az izom- és csonttömegüket. Drew, aki az Alaszkai Egyetem kémia és biokémia professzora a NASA Space Grant támogatásán keresztül nyert támogatást, az Alaska Space Grant konzorciumon keresztül pedig több mint 200 hallgató és oktató kapott lehetőséget arra, hogy továbbfejlessze kutatásait különböző területeken.

A választás azért esett ezekre az egyedülálló állatokra, hiszen az év nyolc-kilenc hónapjában téli álmot alszanak, eközben pedig képesek anyagcseréjüket annyira lelassítani, hogy test-hőmérsékletük akár fagypont alá is le tud csökkenni anélkül, hogy a hosszú téli hónapok alatt olyan mellékhatásoktól szenvednének, mint például az izomvesztés vagy a csontsűrűség csökkenése.

Az ürgék tanulmányozása során levont következtetések tehát segíthetnek megérteni, hogyan működik az emberi test súlytalanságban, valamint a kutatást nagy valószínűséggel a jövőbeli küldetésekhez is fel lehetne használni; ide sorolhatjuk akár a hosszú távú űrmissziókhoz szükséges, orvosilag előidézett hibernációt, az űrhajósok kabinláztól való védelmét, de hatékonynak bizonyulhat az izom- és csontvesztés megelőzésében is. A Földön történő felhasználás szintén szerepel a tervek között, miszerint a stroke-on vagy szívrohamon átesett betegeket a fentebb említett hibernált állapotba lehetne helyezni, hogy lelassítsák anyagcseréjüket mindaddig, míg kórházba nem szállítják őket.

Colleen Bue végzős biológia szakos hallgató segít Kelly Drew professzornak a kutatásban. Forrás: Todd Paris, University of Alaska

Dark mode powered by Night Eye