Shane Kimbrough nyugdíjba vonul

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

A NASA legfrissebb bejelentésében közölte, hogy űrhajósa, Shane Kimbrough nyugdíjba vonul július 31-én. Az asztronauta 22 év szolgálati időt tudhat maga mögött, ebből 18 évet űrhajósként dolgozott. Az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese összesen 388 napot töltött az űrben, mellyel az ötödik helyen áll a NASA ranglistáján. Nevéhez további érdekességek is fűződnek; három különböző űrhajón repült karrierje során (űrsikló, Szojuz, Crew Dragon), valamint három űrrepülést teljesített és együttesen kilenc űrsétát hajtott végre.

„Hálás vagyok a lehetőségért, hogy az elmúlt 18 évben a NASA űrhajósaként szolgálhattam. Megtiszteltetés számomra, hogy három különböző űrhajón repülhettem, és időt tölthettem a Nemzetközi Űrállomáson. A legjobbak legjobbjaival dolgozhattam együtt mind Föld körüli pályán, mind a Földön, és hálás vagyok mindazoknak, akik támogattak engem és a családomat. Onnantól fogva űrhajós akartam lenni, hogy kisgyerekként láttam a NASA űrhajósait a Holdra menni. Az, hogy pályafutásom során három űrrepülést és közel 400 napot töltöttem a világűrben, valóban egy valóra vált álom.” – Shane Kimbrough

Forrás: NASA

Kimbrough-t 2004 májusában választotta ki a NASA űrhajósjelöltnek. Első repülésére 2008-ban került sor az Endeavour űrsikló fedélzetén az STS-126 küldetés keretén belül. A majdnem 16 napos küldetés legfontosabb eseményei közé tartozott a Nemzetközi Űrállomás lakótereinek bővítése, annak érdekében, hogy az ISS hatfős személyzetnek is képes legyen otthont adni. Második űrrepülésére 2016. október 19-én indult egy Szojuz űrhajó belsejében, hogy a 49/50-es expedíció részesévé váljon. Megérkezése után egy héttel az állomás parancsnokává választották, mely címet 6 hónapos ott tartózkodása alatt végig viselte. Nemrégiben pedig újra az Endeavour fedélzetén találhatta magát, azonban itt már a SpaceX Crew Dragon űrhajójára gondolunk. Kimbrough a Crew-2 parancsnokaként indult ismét a Nemzetközi Űrállomásra 2021. április 23-án. A misszió során a személyzet többi tagjával együtt több mint 250 olyan tudományos vizsgálatot végeztek el, melyek az egész emberiség javát szolgálják. Tanulmányozták hogyan viselkednek a gáznemű lángok a súlytalanságban, chili paprikát termesztettek a „Plant Habitat-4” űrbotanikai tanulmány keretében, az Astrobee névre hallgató robotrepülőkkel különféle teszteket hajtottak végre, és sorolhatnánk. Az amerikai űrhajós továbbá részt vett azokon az űrsétákon is, melyek a CRS-22 által feljuttatott iROSA napelemtáblák felszerelésére irányultak.

Kimbrough az STS-126 küldetés specialistája. 2008. november 14. Forrás: NASA

173 nap űrben töltött idő után. 2017. április 10. Forrás: NASA

A Crew-2 misszió után. Háttérben a Crew Dragon Endeavour. 2021. november 9. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye