Sikeres Atlas-5 indítás

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Tegnap a United Launch Alliance (ULA) cég Atlas-5 rakétájával egy újabb AEHF katonai műholdat indítottak.

A magyar idő szerint, tegnap esti (21:18) indítás volt az első, amit az újonnan alakult amerikai haderőnem, az Űrhaderő (Space Force) részére végeztek. A műholdat katonai kommunikációs feladatokra fogják használni, 2010 óta ez volt a hatodik AEHF műhold, amit geostacionárius pályára állítottak.

Forrás: ULA

Az indítás előtti visszaszámlálást egyszer le kellett állítani, ugyanis kb. T-45 másodpercnél a földi kiszolgálórendszer hibát jelzett, melyet azonban gyorsan helyreállítottak. A második visszaszámlálás már nem volt probléma, a rakéta pedig rendben elindult és sikeresen geostacionárius transzfer pályára állította az AEHF-6 műholdat.

Forrás: ULA

Az ULA az Atlas 551 jelű, legerősebb verzióját használta az indításhoz: az első “5” jelenti az áramvonalazó kúp méretét (5 m széles), a második “5” a szilárd-hajtóanyagú gyorsítórakéták számát, az “1” pedig a második fokozatban használatos Centaur hajtóművek számát. Idén ez volt az Atlas-5 második indítása, a következőt pedig majd májusban nézhetjük, amikor is a Légierő (illetve most már a Space Force) titkos X-37B mini-űrrepülégépét viszi majd fel.

Dark mode powered by Night Eye