Sikeres emberi térdporc nyomtatás az űrben

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A Redwire Space a 3D BioFabrication Facility (BFF) berendezés segítségével sikeresen kinyomtatta az első, emberi térdmeniszkuszt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A térdmeniszkusz a comb- és lábszárcsont találkozásánál, a térdízületen belül elhelyezkedő, két, félhold alakú, rostos porcból álló képződmény. Mindezzel már korábban, 2019-ben is próbálkoztak, akkor azonban „csak” részleges porcot tudtak előállítani. A mostani eredmény viszont megnyithatja az utat az ilyen sérülésben szenvedők hatékonyabb kezelése előtt.

A létrehozott minta Crew-6 személyzetével együtt érkezett vissza a Földre, hogy mélyrehatóbb elemzésen essen át a júliusi nyomtatási műveleteket követően. Ezzel kapcsolatban még érdemes megjegyezni, hogy a „lenyomatot” a hazaút előtt 14 napig tenyésztették az ISS fedélzetén az ún. ADSEP (Advanced Space Experiment Processor) létesítményben, ami egy teljesen automatizált, élettani kutatásokra alkalmas berendezés, mely szintén a Redwire nevéhez fűződik. Magát a kutatást a BFF-Meniscus-2 kísérlet részeként végezték, a kapcsolódó műveleteket pedig Frank Rubio, Woody Hoburg, Stephen Bowen és Sultan Al-Nejadi, tehát a Crew-6 tagjai hajtották végre.

Képek forrása: Redwire
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye