Sikeres emberi térdporc nyomtatás az űrben

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Redwire Space a 3D BioFabrication Facility (BFF) berendezés segítségével sikeresen kinyomtatta az első, emberi térdmeniszkuszt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A térdmeniszkusz a comb- és lábszárcsont találkozásánál, a térdízületen belül elhelyezkedő, két, félhold alakú, rostos porcból álló képződmény. Mindezzel már korábban, 2019-ben is próbálkoztak, akkor azonban „csak” részleges porcot tudtak előállítani. A mostani eredmény viszont megnyithatja az utat az ilyen sérülésben szenvedők hatékonyabb kezelése előtt.

A létrehozott minta Crew-6 személyzetével együtt érkezett vissza a Földre, hogy mélyrehatóbb elemzésen essen át a júliusi nyomtatási műveleteket követően. Ezzel kapcsolatban még érdemes megjegyezni, hogy a „lenyomatot” a hazaút előtt 14 napig tenyésztették az ISS fedélzetén az ún. ADSEP (Advanced Space Experiment Processor) létesítményben, ami egy teljesen automatizált, élettani kutatásokra alkalmas berendezés, mely szintén a Redwire nevéhez fűződik. Magát a kutatást a BFF-Meniscus-2 kísérlet részeként végezték, a kapcsolódó műveleteket pedig Frank Rubio, Woody Hoburg, Stephen Bowen és Sultan Al-Nejadi, tehát a Crew-6 tagjai hajtották végre.

Képek forrása: Redwire
Dark mode powered by Night Eye