Sikeres Galileo-27&28 küldetés

Kapcsolódó

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

Háromszori halasztás után ma éjjel 01:19-kor sikeresen elstartolt az a Szojuz ST-B rakéta, mely az EUSPA (Európai Unió Űrprogramokért Felelős Ügynöksége) számára szállított 2 db Galileo navigációs műholdat az európai Galileo GNSS-hálózat részeként.

A Szojuz ST-B rakéta az indítóálláson. Kép forrása: Arianespace

Az előkészületek a start előtt 5 órával kezdődtek meg, ekkor hagyták jóvá a rakéta üzemanyaggal való feltöltését. T-4 óra 30 percnél meg is kezdődhetett a tankolási folyamat, mely 3 órát vett igénybe. T-5 perc 10 másodpercnél a rakéta megkapta a zöld jelzést az indításra, majd 10 másodperccel később először a Fregat végfokozat, majd T-40 másodpercnél a teljes rakéta belső energiaellátásra állt át.

16 másodperccel T-0 előtt a Szojuz rakéta hajtóműveit beindították, és 1 másodperccel az elemelkedés előtt teljes tolóerőn működtek, végül T-0-nál a rakéta elhagyta az indítóállást.

A Galileo-27&28 indulása. Kép forrása: Arianespace

Az indítást követő közel 2 perc elteltével a gyorsítórakéták leváltak a 2. fokozatról, ezt követte újabb 2 perc elteltével az áramvonalazó kúpok leválasztása. Alig egy perccel később, a küldetés 5. percében a harmadik fokozatot beindították, és a második fokozat levált a rakétáról. Közel öt perc működés után a harmadik fokozat is leállt, és a Fregat végfokozat szeparációja is megtörtént, nem sokkal később sikeresen ideiglenes pályára is állt. Ezt követően a Fregat közel 3 és fél órán keresztül keringett, végül másodszor és egyben utolsó alkalommal ismét beindították hajtóművét. Ez 5 percen át tartott, és a két Galileo műholdat sikeresen 23 525 km-es körpályára állította az indítás után 3 óra 54 perc elteltével.

A Galileo műholdak leválasztása a Fregat végfokozatról. Forrás: ESA

A következő hetekben a műholdakat beépített hajtóműveik segítségével 23 222 km-es végleges pályájukra manőverezik, miközben a fedélzeti rendszereiket folyamatosan ellenőrzik – ez az úgynevezett indítási és korai üzemeltetési fázis. A tervek szerint következő 3 évben további 10 első generációs Galileo műhold pályára állítása fog megtörténni.

További képek a küldetésről (Képek forrása: Arianespace, ESA)

Dark mode powered by Night Eye