Sikeres GPS III indítás

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Tegnap este útnak indult a harmadik generációs GPS műholdak harmadik példánya egy Falcon-9 rakétával.

A startra a floridai LC-40-es indítóállásról került sor egy vadonatúj Falcon-9 Block-5 rakétával, melynek első fokozata a leválás után sikeresen vissza is tért a 634 kilométerre a tengeren lévő “Just Read The Instructions” nevű drónhajóra.

Ez volt a SpaceX első indítása a tavaly decemberben megalakult Space Force számára, illetve szintén első alkalom, hogy egy GPS küldetésen a megrendelő engedélyezte a rakéta visszatérését – az első, 2018-as GPS misszión a Falcon-9 rakétát nem hozták vissza, hogy elegendő üzemanyag tartalék maradjon a fokozatban. Most azonban már a katonai illetékesek megengedték az első fokozat visszatérését, ezzel is elismerve a Falcon-9 teljsesítményét és megbízhatóságát.

A sikeres küldetés után a tengerre visszatért mindkét áramvonalazú kúp fél is, ezeket most nem hálóval kapták el (ezúttal nem is tervezték), hanem a vízből kihalászták őket, hogy egy jövőbeli (valószínűleg Starlink) misszión újraszhasznosítsák őket.
A SpaceX számára nagyon fontos az első fokozatok újrafelhasználása, többé már nem egy technológiai kísérletről beszélhetünk, hanem üzleti modellről. A Falcon-9 Block-5 típusa (mely egyben az utolsó, és legfejlettebb verzió is) 2018. májusa óta repül, és a 32 indításhoz mindössze 11 első fokozat használtak fel. A mostani (B1060 jelű) fokozattal együtt csupán 4-5 használatban lévő boosterrel rendelkezik a SpaceX, és rengeteg indításra készül még a cég idén – természetesen folyamatosan gyártanak még újakat is, azonban ezek töredéke a jövőbeli indítások számához képest.

Sikeres landolás a drónhajón

Az indítás után 24-25 perccel a második fokozat, és a még rajta lévő GPS műhold Magyarország felett húzott el, és rengeteg szuper kép készült. A fotókért keressétek fel az Űrutazás – Űrhajók Facebook csoportot ezen a linken.
Ha esetleg lemaradtatok volna a közvetítésről, mindenképpen nézzétek vissza az élő közvetítésünket, és ne feledkezzetek feliratkozni a Youtube csatornára is.

Dark mode powered by Night Eye