Sikeres GPS III indítás

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Tegnap este útnak indult a harmadik generációs GPS műholdak harmadik példánya egy Falcon-9 rakétával.

A startra a floridai LC-40-es indítóállásról került sor egy vadonatúj Falcon-9 Block-5 rakétával, melynek első fokozata a leválás után sikeresen vissza is tért a 634 kilométerre a tengeren lévő “Just Read The Instructions” nevű drónhajóra.

Ez volt a SpaceX első indítása a tavaly decemberben megalakult Space Force számára, illetve szintén első alkalom, hogy egy GPS küldetésen a megrendelő engedélyezte a rakéta visszatérését – az első, 2018-as GPS misszión a Falcon-9 rakétát nem hozták vissza, hogy elegendő üzemanyag tartalék maradjon a fokozatban. Most azonban már a katonai illetékesek megengedték az első fokozat visszatérését, ezzel is elismerve a Falcon-9 teljsesítményét és megbízhatóságát.

A sikeres küldetés után a tengerre visszatért mindkét áramvonalazú kúp fél is, ezeket most nem hálóval kapták el (ezúttal nem is tervezték), hanem a vízből kihalászták őket, hogy egy jövőbeli (valószínűleg Starlink) misszión újraszhasznosítsák őket.
A SpaceX számára nagyon fontos az első fokozatok újrafelhasználása, többé már nem egy technológiai kísérletről beszélhetünk, hanem üzleti modellről. A Falcon-9 Block-5 típusa (mely egyben az utolsó, és legfejlettebb verzió is) 2018. májusa óta repül, és a 32 indításhoz mindössze 11 első fokozat használtak fel. A mostani (B1060 jelű) fokozattal együtt csupán 4-5 használatban lévő boosterrel rendelkezik a SpaceX, és rengeteg indításra készül még a cég idén – természetesen folyamatosan gyártanak még újakat is, azonban ezek töredéke a jövőbeli indítások számához képest.

Sikeres landolás a drónhajón

Az indítás után 24-25 perccel a második fokozat, és a még rajta lévő GPS műhold Magyarország felett húzott el, és rengeteg szuper kép készült. A fotókért keressétek fel az Űrutazás – Űrhajók Facebook csoportot ezen a linken.
Ha esetleg lemaradtatok volna a közvetítésről, mindenképpen nézzétek vissza az élő közvetítésünket, és ne feledkezzetek feliratkozni a Youtube csatornára is.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye