Sikeres hajtóműteszt a Stoke Space-től

Kapcsolódó

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A teljesen újrahasználható, forradalmi újításokat tartalmazó rakétát fejlesztő cég nagy lépést tett előre néhány napja, hogy megvalósuljon az egyelőre név nélküli jármű.

Néhány napja új mérföldkőhöz ért a Stoke Space nevű amerikai magáncég saját, teljesen újrahasználható rakétájuk fejlesztésében. A vállalatot korábbi SpaceX és Blue Origin alkalmazottak alapították 2020-ban, újszerű rakétakoncepciójukkal, illetve magával a céggel mi is foglalkoztunk a Tech-Q technikai-műszaki beszélgetős műsorunk 24. adásában Falucskai Norbival. 

Az egyelőre még nem elkeresztelt hordozórakéta fejlesztési programja a második fokozattal kezdődött, és a szeptemberi tankolási teszt után szeptember 12-én az első statikus hajtóműtesztre is sor került a prototípussal.  A merőben új koncepción alapuló fokozat számos újdonságot tartalmaz az eddigi hagyományos második fokozatokhoz képest: összesen 30 darab kisebb méretű hajtómű kap helyet, ezek az űrben egy nagyobb hajtóműként funkcionálnak majd. Továbbá a fokozatot dinamikusan hűtött hővédő borítással is felszerelik, elhagyva az általánosan elterjedt törékeny kerámia csempéket. A terv ambiciózus, de úgy tűnik, egyelőre a megfelelő úton haladnak céljuk felé, és ha sikerrel járnak, elsőként, ezen forradalmi technológia használatával érhetik el a második fokozat újrahasználhatóságát. 

Fotó: Stoke Space
A teljes rakéta illusztrációja. Az első fokozat 7 db földgáz+oxigén meghajtású hajtóművet fog kapni. Forrás: Stoke Space

A teljes videó a hajtóműtesztről itt nézhető meg:

Dark mode powered by Night Eye