Sikeres hajtóműteszt a Stoke Space-től

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

A teljesen újrahasználható, forradalmi újításokat tartalmazó rakétát fejlesztő cég nagy lépést tett előre néhány napja, hogy megvalósuljon az egyelőre név nélküli jármű.

Néhány napja új mérföldkőhöz ért a Stoke Space nevű amerikai magáncég saját, teljesen újrahasználható rakétájuk fejlesztésében. A vállalatot korábbi SpaceX és Blue Origin alkalmazottak alapították 2020-ban, újszerű rakétakoncepciójukkal, illetve magával a céggel mi is foglalkoztunk a Tech-Q technikai-műszaki beszélgetős műsorunk 24. adásában Falucskai Norbival. 

Az egyelőre még nem elkeresztelt hordozórakéta fejlesztési programja a második fokozattal kezdődött, és a szeptemberi tankolási teszt után szeptember 12-én az első statikus hajtóműtesztre is sor került a prototípussal.  A merőben új koncepción alapuló fokozat számos újdonságot tartalmaz az eddigi hagyományos második fokozatokhoz képest: összesen 30 darab kisebb méretű hajtómű kap helyet, ezek az űrben egy nagyobb hajtóműként funkcionálnak majd. Továbbá a fokozatot dinamikusan hűtött hővédő borítással is felszerelik, elhagyva az általánosan elterjedt törékeny kerámia csempéket. A terv ambiciózus, de úgy tűnik, egyelőre a megfelelő úton haladnak céljuk felé, és ha sikerrel járnak, elsőként, ezen forradalmi technológia használatával érhetik el a második fokozat újrahasználhatóságát. 

Fotó: Stoke Space
A teljes rakéta illusztrációja. Az első fokozat 7 db földgáz+oxigén meghajtású hajtóművet fog kapni. Forrás: Stoke Space

A teljes videó a hajtóműtesztről itt nézhető meg:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye