Sikeres hajtóműtesztet hajtott végre a Skyrora

Kapcsolódó

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re

2023 decemberében japán fürjtojásokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy...

Még egy lépéssel közelebb a ULA a Vulcan első repüléséhez

Múlt éjjel hajtották végre az első hajtóműtesztet az újgenerációs...

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A Skyrora sikeres tesztet hajtott végre 70 kN teljesítményű Skyforce hajtóművével, ami kulcsfontosságú mérföldkő az Európai Űrügynökség (ESA) kereskedelmi űrszállítási szolgáltatások és támogatási programja (CSTS) keretében. A Skyrora tervei szempontjából kiemelkedő fontossággal bír a mind a kezdeményezés, mind pedig a mostani sikeres próba, hiszen ez a kvalifikációs tesztek következő körét nyitja meg, és egy lépéssel közelebb viszi a vállalatot elsődleges céljához, hogy rakétájukkal Föld körüli pályára tudjanak állni. A mostani teszt egy 16 próbából álló sorozat utolsó lépcsőfoka volt. A 20 másodpercig tartó tesztről az edinburgh-i vállalat annyit közölt, hogy az elfogadható paramétereken belül teljesült, és a korábbiakhoz képest és eltérő hajtóanyag-keverékarány alkalmazásával végezték el.

A Skyforce hajtómű tesztje. – Kép forrása: Skyrora

A Skyforce hajtómű egyedi kialakítású, teljes egészében 3D-nyomtatással készül. Sikeres minősítése után az első nagy koncentrációjú peroxiddal (HTP) működő szakaszos égési ciklusú hajtómű lesz. A most tesztnek alávetett rakétamotort az ESA Boost! programjának támogatásával terveztek és gyártottak le. A próbára a 2022 márciusában megnyitott, Midlothian állambeli Gorebridge-ben található tesztüzemben került sor, amely több mint 120 000 négyzetméterével a legnagyobb a maga nemében az Egyesült Királyságban.

A Skyforce hajtómű tesztje. – Kép forrása: Skyrora

A hajtómű a vállalat a Skyrora XL három fokozatból álló orbitális osztályú járművének kritikus eleme, amelyet annak első (9 db hajtómű) és a második (1 db hajtómű) fokozatában is használnak. Tolóereje tengerszinten 70 kN, vákuumban 79,7 kN, a második fokozat esetén 85 kN.

A Skyrora következő lépésként a gyártási folyamatot fogja fokozni, és a tervek szerint hetente egy hajtóműtesztet fog elvégezni. Tavaly év végén a vállalat bejelentette, hogy létrehozza Európa legnagyobb hibrid 3D-nyomtatóját, a SkyPrint 2-t, amely a tervek szerint még idén működésbe is léphet.

A Skyrora műveleti vezetőjével, Derek Harris-el korábban interjút is készítettünk, melyet alább tudtok megtekinteni, angolul.

Dark mode powered by Night Eye