Sikeres indítás Csiücsüanból, idén már ötödszörre

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Magyar idő szerint 0:45-kor emelkedett el idén már a nyolcadik kínai rakéta, ami ebben az esetben egy Long March-4C (Hosszú Menetelés-4C) volt. Orrkúpja alatt a Kaofen-12 műholdtípus második darabja kapott helyet. A startot a Góbi-sivatagban található Csiücsüan Űrközpontból hajtották végre, majd percekkel később már az előre tervezett, 594×600 kilométer magas napszinkron pályán keringett az űreszköz.

A Kaofen-konstelláció az egyik legnagyobb kínai civil földmegfigyelő műholdhálózat. Jelenleg 26 darab aktív hold küld képeket a Földről, a legutóbbi bővítés pedig tavaly decemberben történt a Kaofen-14 nehézműholddal. A konstelláció valós idejű megfigyeléseket szolgáltat a kínai civil szervezetek és minisztériumok számára földrajzi mérési, nyersanyag-keresési, környezetkutatási, klímaváltozás-megfigyelési és vészhelyzet-előrejelzési célokból.

A Kaofen-12-02 indítása. Kép forrása: CASC

A most pályára állított Kaofen-12-02-ről sajnos kevés információ elérhető. Tömege feltehetően 1,1 tonna körüli lehet, a szerkezetet pedig a CAST-2000 műholdplatform kibővített változatára építették. A Kaofen-14-hez hasonlóan a Kaofen-12 típusú szatelitek is nagy apertúrájú, 1,5 méteres átmérőjű tükörrel felszerelt optikai műholdak lehetnek. Magát az űreszközt a kínai űrprogram egyik fő beszállítója, a SAST (Shanghai Academy of Spaceflight Technology) tervezte és építette. A Kaofen-1 és -7 közötti szériájú műholdak felbontása publikus volt, ám a Kaofen-8 után már ezeket az adatokat nem tették közzé nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, így erről csak becsléseket tudunk tenni.

A Kínai Geodéziai, Fotogrammetriai és Kartográfiai Társaság egyik dokumentumjában a Kaofen-11 típusú műhold mellett 10 centiméteres optikai felbontást írtak, ami összehasonlítható az amerikai hadsereg által használt Keyhole-11, Hubble-űrteleszkóphoz hasonló, 2,6 méteres főtükörrel ellátott felderítő műholdakhoz. Valószínűleg a ma pályára állított műholdnak is hasonló lehet a képalkotó felbontása.

A ma hajnali űrindítás volt a nyolcadik idei küldetés Kínában. A CASC tervei szerint több mint 40-szer fognak Hosszú Menetelés-típusú hordozórakétákat startolni idén, ami rekordnak fog számítani, és ez mellett még kereskedelmi startup cégek is nagy év elé nézhetnek.

A Kaofen-12-02 indítása. Kép forrása: CASC

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye