Sikeres indítás Tajjüanból

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Magyar idő szerint reggel 5 óra 20 perckor startolt el az a Hosszú Menetelés-6 (CZ-6) rakéta a Sanhszi tartománybeli Tajjüan Űrközpontból, mely kilenc darab kisműholdat állított Föld körüli pályára. A hatóságok a start után egy szűkszavú közleményben bejelentették, hogy a rakéta jól működött, és sikeresen teljesítette a misszióját. Ez a küldetés volt az ötödik használata a hordozónak, eddig az összes indítása sikerrel járt. Összességében ez volt a 366. startja a Hosszú Menetelés (Long March) típusú rakétáknak.

Magát a hordozóeszközt a 2000-es évek elején kezdték fejleszteni, első alkalommal 2015-ben repült. A rakéta része annak a programnak, mely szerint kivonják majd a CZ-2,3,4 rakétákat a forgalomból, ugyanis azok veszélyesen toxikus és karcinogén üzemanyagokat használnak, míg az új típusú CZ-5,6,7,8 rakéták már kevésbé káros kerolox, illetve hidrolox üzeműek.

Az első fokozatot egy YF-100 hajtómű gyorsítja, mely cseppfolyós kerozint és oxigént éget el, 1340 kN tolóerőt generálva. A második fokozat szintén kerolox üzemű, és egy YF-115 hajtóműblokkal van ellátva. A CZ-6 rakéta rendszereit a CZ-5 rakétákból vették át, így nevezhetjük modulárisnak is a rendszert.

103 tonnás tömegével és 1000 kilogrammos kapacitásával LEO pályára a kis teherbírású rakéták közé sorolhatjuk.

A rakéta indítása az űrközpontból. Kép forrása: Weibo

A rakéta már a levegőben. Kép forrása: Weibo

A kilenc műhold mindegyike Kínából származik, főleg kereskedelmi magáncégek tulajdonában állnak. A kilenc űreszközből négy darab optikai távérzékelési funkciókat fog betölteni. Ezek mellet egy tudományos projekt keretében egy technológiai demonstrációs szatelitet is pályára állítottak, valamint az „Apocalypse” nevű IoT (dolgok internetje) konstelláció egyik darabja is helyet kapott a rakéta orrkúpja alatt.

Az egyik műhold ráhelyezése az adapterre. Kép forrása: Weibo

Az orrkúp felszerelése, alul láthatjuk a hasznos terhet. Kép forrása: Weibo

Dark mode powered by Night Eye