Sikeres indítás: Úton van az első fehérorosz űrhajósnő a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Marina Vasziljevszkaja az első női űrhajós a fehérorosz űrutazás történetében.

Több hónapos felkészülés, majd egy halasztás után ma magyar idő szerint 13:36-kor sikeresen felemelkedett az indítóállásról a Szojuz-2.1a hordozórakéta, hogy a fedélzetén lévő Oleg Novickijt, Marina Vasziljevszkaját és Tracy Dysont a Nemzetközi Űrállomásra szállítsa. Mint ahogyan korábban is megírtuk, történelmi eseménynek lehettünk szemtanúi, hisz nemcsak az orosz, hanem a szovjet űrtörténelem során nem fordult elő még az, hogy egy induló orosz űrhajón női többség álljon fenn, ráadásul most debütál az első fehérorosz űrhajósnő is. Ugyanúgy az sem fordult még elő, ami csütörtökön történt, a meghiúsult indítás után a startot egy tartalék napra kellett átrakni, így most fel is borult a rend. A szokásos 3 órás út helyett az űrhajósoknak két napig kell a Szojuz űrhajó fedélzetén tartózkodniuk, az ő esetükben ez most egy 50 órás utat jelent.

Az indítás elhalasztása miatt változott a repülési idő, az űrhajó kétnapos menetrend szerint repül az ISS-re. Korábban, egészen 2013-ig ez volt az összes emberes űrrepülés szokásos utazási ideje. A rövidebb sémák kidolgozását a ballisztika rendkívül precíz számításai segítették elő, amelyhez nagyon fontosak az indítási feltételek, az űrállomás helyzete a Föld körüli pályán, illetve az indítás időpontja is. Természetesen a kétnapos repülés kevésbé kényelmes az űrhajósok számára, figyelembe véve a súlytalansághoz való alkalmazkodást. A hosszú űrrepülés során, azonban a parancsnok és a fedélzeti mérnökök számos szükséges művelet elvégzésére jut majd elegendő idejük, így a terhelés is kisebb lesz. Forrás: Roszkoszmosz / Fordítás: Spacejunkie.hu

A dokkolásra március 25-én hétfőn 16:10-kor fog sor kerülni, amikor is a Szojuz MSz-25 megérkezik az orosz szegmens részét képező Pricsal nadir (Föld felé néző) dokkolóportjához. Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja összesen két hétig csodálhatja majd meg bolygónkat az ISS kupolájából, majd április 6-án idulhatnak is haza, de immáron Tracy Dyson nélkül, aki helyet cserél Loral O’Hara NASA űrhajóssal, így ő lesz az orosz-fehérorosz duó mellett a személyzet harmadik tagja a hazaúton, Dyson pedig becsatlakozik a hosszútávú expedícióba.

Az emelkedés. Forrás: NASA
Forrás: NASA
Forrás: Roszkoszmosz
Sarik kutyus a Zero-G indikátor. Forrás: Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye