Sikeres indítással tért vissza a Rocket Lab

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

Ma reggel sikeres rakétaindítást hajtott végre az amerikai-új-zélandi cég az STP-27RM küldetés keretében. Az „It’s a Little Chile Up Here” névre keresztelt misszió az idei negyedik indítás volt, összességében pedig a huszonegyedik. Bár 12 napos indítási ablak állt a Rocket Lab rendelkezésére, az első lehetséges alkalommal végre is hajtották az indítást.

Az Electron rakéta felkészítése és tankolása problémamentesen zajlott le, és magyar idő szerint pontban 8 órakor el is emelkedett az LC-1 indítóállásról az új-zélandi Mahia-félszigeten található Onenui-állomáson. T+1:20-nál rendben túljutott a legnagyobb aerodinamikai erőhatásokat jelentő Max-Q fázison, és megfelelő pályán emelkedett tovább. T+2:37-nél hibátlanul lezajlott az első és második fokozat szétválása, és pár másodperccel ezt követően be is indult a második fokozat egy darab Rutherford hajtóműve, mely tovább gyorsította a fokozatot, és rajta a hasznos terhet szállító kickstage-et (a legutóbbi küldetésen itt léptek fel gondok, és állította le a számítógép a hajtómű működését). Kicsivel több mint 6 percig tartott a gyorsító fázis, majd T+8:46-kor a tervezett módon leállt a második fokozati hajtómű. Ezt követte egy közel háromnegyed órás keringési fázis, majd utolsó manőverként egy 50 mp-es pályakorrekciót hajtottak végre az utolsó fokozat Curie hajtóművével. Végül a hasznos teher, a Monolith nevű kísérleti- és demonstrációs műhold rendben levált az utolsó, „kickstage” fokozatról. Így a Rocket Lab egy újabb hibátlanul teljesített küldetéssel tért vissza ismét az űripari „vérkeringésbe”. Mozgalmas második féléve lesz a cégnek, hiszen legalább három további indítást terveznek még az év végéig, így idén még több alkalommal figyelhetjük a fürge Electron indítását.

Az Electron feltankolva várja az indítóálláson a starot. Fotó: Rocket Lab

Csodás felvétel a második fokozat fedélzeti kamerájával készült képen a vákuum-optimalizált Rutherford hajtóműről, háttérben a Földdel. Forrás: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye