Sikeres indítással tért vissza a Rocket Lab

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

Ma reggel sikeres rakétaindítást hajtott végre az amerikai-új-zélandi cég az STP-27RM küldetés keretében. Az „It’s a Little Chile Up Here” névre keresztelt misszió az idei negyedik indítás volt, összességében pedig a huszonegyedik. Bár 12 napos indítási ablak állt a Rocket Lab rendelkezésére, az első lehetséges alkalommal végre is hajtották az indítást.

Az Electron rakéta felkészítése és tankolása problémamentesen zajlott le, és magyar idő szerint pontban 8 órakor el is emelkedett az LC-1 indítóállásról az új-zélandi Mahia-félszigeten található Onenui-állomáson. T+1:20-nál rendben túljutott a legnagyobb aerodinamikai erőhatásokat jelentő Max-Q fázison, és megfelelő pályán emelkedett tovább. T+2:37-nél hibátlanul lezajlott az első és második fokozat szétválása, és pár másodperccel ezt követően be is indult a második fokozat egy darab Rutherford hajtóműve, mely tovább gyorsította a fokozatot, és rajta a hasznos terhet szállító kickstage-et (a legutóbbi küldetésen itt léptek fel gondok, és állította le a számítógép a hajtómű működését). Kicsivel több mint 6 percig tartott a gyorsító fázis, majd T+8:46-kor a tervezett módon leállt a második fokozati hajtómű. Ezt követte egy közel háromnegyed órás keringési fázis, majd utolsó manőverként egy 50 mp-es pályakorrekciót hajtottak végre az utolsó fokozat Curie hajtóművével. Végül a hasznos teher, a Monolith nevű kísérleti- és demonstrációs műhold rendben levált az utolsó, „kickstage” fokozatról. Így a Rocket Lab egy újabb hibátlanul teljesített küldetéssel tért vissza ismét az űripari „vérkeringésbe”. Mozgalmas második féléve lesz a cégnek, hiszen legalább három további indítást terveznek még az év végéig, így idén még több alkalommal figyelhetjük a fürge Electron indítását.

Az Electron feltankolva várja az indítóálláson a starot. Fotó: Rocket Lab

Csodás felvétel a második fokozat fedélzeti kamerájával készült képen a vákuum-optimalizált Rutherford hajtóműről, háttérben a Földdel. Forrás: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye