Array

Sikeres indítással tért vissza az ExPace

Kapcsolódó

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

Egy év kényszerszünet után egy sikeres indítással visszatért a Kuajcsou-1A rakéta. A kihagyást a tavalyi misszió okozta, amikor a rakéta meghibásodása miatt kudarcot vallott a küldetés, és a rakomány is odaveszett. Az ExPace könnyűrakétája magyar idő szerint ma reggel 8:19 perckor emelkedett el a Góbi-sivatagban található Csiücsüan Űrközpontból, egy mobil indítóplatformról. Az orrkúpja alatt lévő hasznos teher a Csilin-1 Kaofen 02D nagyfelbontású optikai távérzékelő műhold volt, amit sikeresen Föld körüli pályára állított.

Kuajcsou-1A start pillanatában. Kép forrása: CASC

A missziónak volt egy másik célja, ugyanis idén volt a „Peace Elite” kiadásának (egy kínai videójáték, melyet a Tencent Lightspeed Stúdió & Quantum Stúdió fejlesztett ki) 2. évfordulója. A most indult rakétát és a műholdat is ezen a néven becézték. Legérdekesebb része a küldetésnek az volt, hogy a stúdió ajándékként az összes játékos nevét rányomtatta a rakéta középső, szürke festésű részére, miniatűr betűkkel, a „híresebb” játékosok neveit pedig kiemelték.

A Csilin-1 műhold sztereoszkopikus képalkotó képességeinek köszönhetően ún. alaptérkép szolgáltatásokat nyújthat a „Peace Elite” játék 3D-szimulációs jeleneteihez, ami nagy segítséget nyújthat a játék fejlesztésében a jövőben.

A játékosok nevei a rakétán. Kép forrása: Weibo

Dark mode powered by Night Eye