Sikeres indítással ünnepelte az ISRO történetének 90. küldetését

Kapcsolódó

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Szojuz MSz-23 személyzetének visszatérése képekben

Gyülekező esőfelhők között hasította át a légkört tegnap kora...

A PSLV hordozórakéta ismét remek teljesítményt nyújtva állította pályára mind a hét haszos terhet.

A nagy érdeklődést keltő Csándráján-3 küldetés végrehajtása közben újabb indiai felbocsátásra került sor ma hajnalban. Az idei második PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) rakéta az előírtaknak megfelelően hagyta el a Satish Dhawan Űrközpont 1. számú indítóállását magyar idő szerint 3:01-kor. A négyfokozatú hordozó első fokozata 110,5 másodperces működés során hajtotta végre az emelkedés első szakaszát, majd a második fokozat hajtóműve vette át a szerepet. A harmadik, majd negyedik fokozat is rendben beindult a tervezett időben, és valamivel több mint 20 perccel az indítást követően befejeződött a pályára állítás teljes folyamata. 
Nagyjából egy perccel a negyedik fokozat leállása után került sor a fő hasznos teher, a DS-SAR műhold leválására, majd sorban levált a hat kisebb rakomány is. Az utolsó, VELOX cubesat megfelelő kivetése biztosította be a küldetés teljes sikerét, így az ISRO remek időszakot tudhat magáénak. 

A küldetés érdekessége a negyedik fokozat kísérleti verziójának bemutatkozása volt: miután befejezte működését, első alkalommal kíséreltek meg fele pályacsökkentő hajtóműves manővert, aminek köszönhetően jóval rövidebb ideig kering Föld körüli pályán, és végül a légkörbe visszatérve semmisül meg, így nem képez űrszemetet. 

Az indítás részleteiről és a hasznos terhekről küldetésprofilunkban olvashattok többet!

Fotó: ISRO
Dark mode powered by Night Eye