Sikeres kapcsolatfelvétel a NASA új napvitorla-technológiáját tesztelő műholddal

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Egy 12U méretű CubeSat-ot használnak a demonstrációhoz, amivel az űrhivatal egy újfajta rugalmas tartószerkezettel ellátott napvitorlát tesztel.

Sikerült felvenni a kapcsolatot azzal a kis méretű CubeSat-tal, amit egy hete állítottak Föld körüli pályára egy Electron hordozórakétával. A NASA Advanced Composite Solar Sail System (Advanced Composite Solar Sail System) tegnap fogta először a műhold jeleit, mely a következő generációs napvitorlás technológia tesztelésére készült. Ha beválik a technológia, a vitorla a jövőben a napfény erejének felhasználásával biztosíthat meghajtást űrhajók, űreszközök számára. A küldetés eredményei előmozdítják a jövőbeli űrutazásokat, és bővítik a Napunkkal és a Naprendszerünkkel kapcsolatos ismereteinket. A kétirányú kommunikációért a kaliforniai Santa Clara University robotikai rendszereket gyártó laboratóriuma felel.

A CubeSat most egy-két hónapos üzembe helyezési fázison esik át, hogy felkészüljön a napelemes vitorla telepítésére és a manőverezési tesztre, addig a vitorla a műhold testében marad. A műveleti csapat az összes üzembe helyezési feladat elvégzése után kitűz egy időpontot a vitorla kibontására, majd ha minden készen áll, az űrszonda a négyzet átlóit átívelő négy tartókaron keresztül kitekeri a napvitorlát, majd kicsavarja, hogy elérje a körülbelül 7 méter hosszúságot.

A napvitorla illusztrációja teljesen kinyitott állapotban. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye