Sikeres kínai Long March 5 indítás

Kapcsolódó

Újabb három kínai űrhajós kezdte meg féléves szolgálatát a Sencsou-18 küldetés keretében

Ma délután elindult a hetedik hosszú távú személyzetes misszió...

A 72. orosz űrséta részletei

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub idén első alkalommal hajt...

A ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra irányuló küldetés új célpontot kapott

Az Európai Űrügynökség április 23-án jóváhagyta a ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra...

A nap képe #1449 – Matthew Dominick és a légzőkészülék

A Nemzetközi Űrállomás lakói: Matthew Dominick és Tracy C....

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Magyar idő szerint 13:47-kor elstartolt Kína nehézrakétája, a Long March 5. Az idei év utolsó indítását nagy várakozás előzte meg.

A Long March 5 rakétának kritikus indítása volt a mai, hiszen a 2017 júliusi hiba után ez volt a rakéta első útja. Az előző start során meghibásodott a hordozórakéta egyik YF-77 hajtóműve, ezért a jármű helytelen röppályára került, és a Shijian 18 műhold nem tudott megfelelő orbitális pályára állni, a küldetés kudarccal végződött. Viszont Kínának egyre nagyobb űripari tervei vannak 2020-ra és a későbbi évekre, amiket csak a Long March 5-tel valósíthat meg: misszió a Holdra és a Marsra, illetve egy új űrhajó tesztelése emberes küldetésekhez. A legnagyobb kínai rakéta kapacitása az Ariane 5, Delta IV Heavy, Falcon 9 és Proton-M járművekéhez hasonlítható, Alacsony Föld Körüli Pályára (LEO) 25 tonnát képes feljuttatni.

Az elmúlt hetekben mi is többször beszámoltunk már a várva várt indításról, itt, itt és itt olvashattok híreket, láthattok képeket a rakétáról.

A mai indítás a tervezett időben megtörtént a hainani Wenchang Indítóközpontból, és a rakéta rendben Föld körüli pályára állította a Shijian 20 kommunikációs műholdat. A küldetés sikerét kicsit több, mint fél óra múlva már meg is erősítette a Kínai Repülési és Űrtudományi és Technológiai Vállalat (CASC) egyik munkatársa.
A Shijan 20 azért is különleges, mivel ez az első olyan eszköz, melyet az új DFH-5 műhold-platformra erősítettek. Ez az új generációs platform jóval nagyobb, erősebb, így Kína a jövőben még nagyobb műholdakat is képes lesz az űrbe juttatni.

Kép
A rakéta elhagyja az indítóállást
Forrás: CASC
Kép
Impozáns látványt nyújt a négy hajtómű
Forrás: Chen Xiao
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye