Sikeres kínai Long March 5 indítás

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Magyar idő szerint 13:47-kor elstartolt Kína nehézrakétája, a Long March 5. Az idei év utolsó indítását nagy várakozás előzte meg.

A Long March 5 rakétának kritikus indítása volt a mai, hiszen a 2017 júliusi hiba után ez volt a rakéta első útja. Az előző start során meghibásodott a hordozórakéta egyik YF-77 hajtóműve, ezért a jármű helytelen röppályára került, és a Shijian 18 műhold nem tudott megfelelő orbitális pályára állni, a küldetés kudarccal végződött. Viszont Kínának egyre nagyobb űripari tervei vannak 2020-ra és a későbbi évekre, amiket csak a Long March 5-tel valósíthat meg: misszió a Holdra és a Marsra, illetve egy új űrhajó tesztelése emberes küldetésekhez. A legnagyobb kínai rakéta kapacitása az Ariane 5, Delta IV Heavy, Falcon 9 és Proton-M járművekéhez hasonlítható, Alacsony Föld Körüli Pályára (LEO) 25 tonnát képes feljuttatni.

Az elmúlt hetekben mi is többször beszámoltunk már a várva várt indításról, itt, itt és itt olvashattok híreket, láthattok képeket a rakétáról.

A mai indítás a tervezett időben megtörtént a hainani Wenchang Indítóközpontból, és a rakéta rendben Föld körüli pályára állította a Shijian 20 kommunikációs műholdat. A küldetés sikerét kicsit több, mint fél óra múlva már meg is erősítette a Kínai Repülési és Űrtudományi és Technológiai Vállalat (CASC) egyik munkatársa.
A Shijan 20 azért is különleges, mivel ez az első olyan eszköz, melyet az új DFH-5 műhold-platformra erősítettek. Ez az új generációs platform jóval nagyobb, erősebb, így Kína a jövőben még nagyobb műholdakat is képes lesz az űrbe juttatni.

Kép
A rakéta elhagyja az indítóállást
Forrás: CASC
Kép
Impozáns látványt nyújt a négy hajtómű
Forrás: Chen Xiao
Dark mode powered by Night Eye