Sikeres küldetést teljesített a kínai Hosszú Menetelés-7A rakéta

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

Újabb rakétaindítást hajtott végre Kína ma délután, ezúttal a Hosszú Menetelés rakétacsalád viszonylag ritkábban alkalmazott 7A típusával. A hordozó rakománya az 5,3 tonnás Csunghszing-1E (ChinaSat-1E) kommunikációs műhold volt, ami a kínai állami média szerint „kiváló minőségű hang-, adat-, rádió- és televíziós műsor továbbítására képes. A China Academy of Space Technology (CAST) által fejlesztett űreszköz a tavaly novemberben felbocsátott Csunghszing-1D-t követi, amit még a kisebb Hosszú Menetelés-3B variánssal állítottak pályára a Hszicsang Űrközpontból. A mostani indítást a Hainan-szigetén fekvő Vencsang Űrközpontból hajtották végre, így a rakéta és az indítási helyszín is módosult az előző hasonló misszióhoz képest. Bár a mostani szatellitről nincs túl sok ismert adat, a szakértők úgy gondolják, hogy a nagyobb teherbírású 7A egy új fejlesztésű, nehezebb szállítóplatform miatt kapott szerepet.

A küldetés sikerét alig 40 perccel a start után már meg is erősítette a műhold üzemeltetője, a China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC). Egészen addig nem is volt ismert a mai küldetés hasznos terhe, de ez nem meglepő a kínai felbocsátásoknál. Ugyanis polgári szerepük mellett sokszor katonai célú megfigyeléseket és adattovábbításokat is végrehajtanak ezek a típusú műholdak, a legtöbb paraméterről ezért nem is adnak tájékoztatást.

A mai start a CZ-7A rakétavariáns negyedik indítása volt a tavaly decemberi Sijan-12 küldetés után. Az első missziójára 2020 márciusában került sor, ami sikertelenül végződött, de azóta minden küldetést hibátlanul teljesített. A Hosszú Menetelés rakétacsalád ezen verziója 60,1 méter hosszú, 3,35 méteres átmérővel rendelkezik, kerolox (tehát rakétakerozint és cseppfolyósított oxigént égető) fő hajtóműve és négy darab szilárd hajtóanyagú segédrakétája összesen 7129 kN tolóerő kifejtésére képes, hasznos teherkapacitása alacsony Föld körüli pályára (LEO) 13,5 tonna, geostacionárius átviteli pályára (GTO) 7 tonna.

A nehézrakéta az indítóálláson. Kép forrása: CAST

Kép forrása: CAST

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye