Sikeres küldetést teljesített a kínai Hosszú Menetelés-7A rakéta

Kapcsolódó

India visszahozta a Csandraján-3 Hold-misszió meghajtási modulját

Hazatért az űrszonda, amely az indiai Vikrám leszállóegységet és...

Az 500. Hosszú Menetelés rakéta indult el múlt éjjel

A jubileumi küldetés keretében újabb Jaokan földmegfigyelő műholdak álltak...

A NASA felfújható hőpajzsa több cég figyelmét is felkeltette

Tavaly novemberben zajlott le a NASA demonstrációja, mely a...

A nap képe #1312 – Bennu minta mikroszkóp alatt

A Bennu aszteroidából származó minta egy mikroszkópos tárgylemezen előkészítve...

14 céget választott ki a DARPA holdi infrastruktúrák terveinek tanulmányozásához

A résztvevők között a legkisebb startupoktól kezdve a legnagyobb...

Újabb rakétaindítást hajtott végre Kína ma délután, ezúttal a Hosszú Menetelés rakétacsalád viszonylag ritkábban alkalmazott 7A típusával. A hordozó rakománya az 5,3 tonnás Csunghszing-1E (ChinaSat-1E) kommunikációs műhold volt, ami a kínai állami média szerint „kiváló minőségű hang-, adat-, rádió- és televíziós műsor továbbítására képes. A China Academy of Space Technology (CAST) által fejlesztett űreszköz a tavaly novemberben felbocsátott Csunghszing-1D-t követi, amit még a kisebb Hosszú Menetelés-3B variánssal állítottak pályára a Hszicsang Űrközpontból. A mostani indítást a Hainan-szigetén fekvő Vencsang Űrközpontból hajtották végre, így a rakéta és az indítási helyszín is módosult az előző hasonló misszióhoz képest. Bár a mostani szatellitről nincs túl sok ismert adat, a szakértők úgy gondolják, hogy a nagyobb teherbírású 7A egy új fejlesztésű, nehezebb szállítóplatform miatt kapott szerepet.

A küldetés sikerét alig 40 perccel a start után már meg is erősítette a műhold üzemeltetője, a China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC). Egészen addig nem is volt ismert a mai küldetés hasznos terhe, de ez nem meglepő a kínai felbocsátásoknál. Ugyanis polgári szerepük mellett sokszor katonai célú megfigyeléseket és adattovábbításokat is végrehajtanak ezek a típusú műholdak, a legtöbb paraméterről ezért nem is adnak tájékoztatást.

A mai start a CZ-7A rakétavariáns negyedik indítása volt a tavaly decemberi Sijan-12 küldetés után. Az első missziójára 2020 márciusában került sor, ami sikertelenül végződött, de azóta minden küldetést hibátlanul teljesített. A Hosszú Menetelés rakétacsalád ezen verziója 60,1 méter hosszú, 3,35 méteres átmérővel rendelkezik, kerolox (tehát rakétakerozint és cseppfolyósított oxigént égető) fő hajtóműve és négy darab szilárd hajtóanyagú segédrakétája összesen 7129 kN tolóerő kifejtésére képes, hasznos teherkapacitása alacsony Föld körüli pályára (LEO) 13,5 tonna, geostacionárius átviteli pályára (GTO) 7 tonna.

A nehézrakéta az indítóálláson. Kép forrása: CAST

Kép forrása: CAST

Dark mode powered by Night Eye