Sikeres leszállásukkal befejezték küldetésüket a Crew-6 tagjai

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A Crew Dragon ma reggel szállt vízre Florida partjaitól nem messze.

Tegnap indultak haza a Nemzetközi Űrállomásról a hatodik operatív személyzetszállító küldetés tagjai, és 18 órás utazás után a tervezett időpontban, magyar idő szerint ma reggel 6:17-kor leszálltak az Atlanti-óceánon, a floridai Jacksonville magasságában.

A Crew Dragon Endeavour űrhajó végig rendeltetésszerűen, automata üzemmódban hajtotta végre a különböző manővereket, hogy a megfelelő időben és magasságban belépjenek a Föld légkörébe. A visszatérés során ez a legkritikusabb fázis, hiszen az űrhajó körül több ezer Celsius-fokos plazma keletkezik, és a hőpajzs az egyetlen berendezés, ami megvédi a járművet a megsemmisüléstől. Szerencsére semmilyen probléma nem lépett fel, és miután az egyre sűrűbb légkör légellenállása érvényesülni kezdett, a két fékező és stabilizáló ernyő kinyílt, melyeket a négy fő ernyő kinyílása követett. Az Endeavour végül tökéletes vízreszállást hajtott végre kb. 45 km/órás sebességgel, a kabinban a személyzetnek már csak a mentőcsapatra kellett várnia, miközben a Dragon a hullámokon ringatózva stabil pozícióban maradt. A földi irányítás folyamatosan informálta a jó hangulatban lévő űrhajósokat a mentési művelet aktuális helyzetéről, és végül alig 34 perccel a leszállást követően már a Megan nevű szállítóhajóra is emelték az űrhajót. 

Az épp a Kennedy Űrkozpont felett elhaladó Crew Dragon hosszú fénycsóvája Florida egén. Fotó: SpaceX

Ezután már csak a személyzet biztonságos kiemelése volt hátra üléseikből, a képek tanúsága szerint mind a négyen jó állapotban és vidáman szálltak ki a Dragonból. Az ilyenkor szokásos módon kötelező orvosi vizsgálatra viszik őket a Kennedy Űrközpontba, majd mindenki csatlakozik saját űrhivataluk képviselőihez.

A személyzetről készült első földi felvétel, fél évet követően. Balról jobbra: Andrej Fegyajev, Woody Hoburg, Stephen Bowen és Sultan Al-Nejadi. Fotó: NASA

Befejeződött tehát a NASA és a SpaceX között fennálló Commercial Crew Program szerződés hatodik hosszútávú küldetése is, ami folytatta a kereskedelmi űrrepülés sikertörténetét. A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg hét űrhajós tartózkodik, de ez hamarosan ismét megváltozik egy rövid időre, ugyanis a tervek szerint szeptember 15-én indulhat a Szojuz MSz-24 küldetés, melynek keretében két orosz kozmonauta (Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub), valamint egy amerikai asztronauta (Loral O’Hara) indulhat az ISS-re.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye