Sikeres második fokozati hajtóműteszt a Skyroratól

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Augusztus 18-án csütörtökön sikeres hatjóműtesztet hajtott végre az európai Skyrora nevű magáncég Skyrora XL rakétájuk második fokozati prototípusával. A Discover Space UK Machrihanish Légibázisán lezajlott teszt az 1970-es évek óta a legnagyobb hasonló jellegű esemény volt a létesítményben. Akkoriban az Egyesült Királyság Black Arrow és Blue Streak nevű rakétáinak egységeit tesztelték itt. A helyszín földrajzi elhelyezkedése és infrastruktúrája kiválóan alkalmas volt a tesztre, hiszen már a második világháború idején is katonai bázisként funkcionált, majd a Királyi Légierő (RAF) és a NATO egységeinek támaszpontja is volt, de az amerikai űrsikló-program alatt vészhelyzeti leszállási helyszínt is biztosított a NASA számára.

A mostani sikeres kísérletnek köszönhetően a Skyrora szépen halad az úton, hogy 2023-ban az észak-skóciai SaxaVord Űrközpontból végrehajthassák az orbitális indítást, mely nem csak a cég, de egész Európa történetében az első alkalom lesz! Lee Rosen, az Amerikai Légierő nyugalmazott ezredese és a vállalat műveleti igazgatója elmondta, hogy az ilyenfajta tesztek szinte teljesen megegyeznek egy rakétaindítással, leszámítva az elemelkedési fázist. Mindössze 2,5 nap alatt juttatták el a második fokozatot a beszerelt hajtóművel a cumbernauld-i gyárból Gorebridge-be, a légibázis helyszínére, és hajtották végre a sikeres tesztet. A 20 másodpercig tartó művelet során minden rendszer megfelelően működött, és a 70 kN tolóerő kifejtésére képes, folyékony hajtóanyagú rakétamotor az előírt határokon belül, megfelelő számokat produkálva teljesített.

A Skyrora XL egy háromfokozatú rakéta lesz, melynek második fokozati hajtóműve kb 62 km magasan kezd el üzemelni, mielőtt a harmadik fokozat 190 km-es magasságban beindulna. Ez utóbbi prototípusát egyébként már szintén sikeres tesztnek vetették alá még 2020 decemberében, míg a legösszetettebb első fokozat jelenleg is gyártás alatt áll, és 2023 közepén kerülhet sor ezen egység tesztjeire. Nagyon drukkolunk a cégnek, hiszen első európai rakétagyártó magáncégként juthatnak el a világűrbe, és ha sikerrel járnak, abból Európai Űrügynökség is sokat profitálhat a későbbiekben!

A tesztről közzétett videó:

A Discover Space UK és a Skyrora csapata a Machrihanish Légibázison. Forrás: Skyrora

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye