Sikeres második fokozati hajtóműteszt a Skyroratól

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Augusztus 18-án csütörtökön sikeres hatjóműtesztet hajtott végre az európai Skyrora nevű magáncég Skyrora XL rakétájuk második fokozati prototípusával. A Discover Space UK Machrihanish Légibázisán lezajlott teszt az 1970-es évek óta a legnagyobb hasonló jellegű esemény volt a létesítményben. Akkoriban az Egyesült Királyság Black Arrow és Blue Streak nevű rakétáinak egységeit tesztelték itt. A helyszín földrajzi elhelyezkedése és infrastruktúrája kiválóan alkalmas volt a tesztre, hiszen már a második világháború idején is katonai bázisként funkcionált, majd a Királyi Légierő (RAF) és a NATO egységeinek támaszpontja is volt, de az amerikai űrsikló-program alatt vészhelyzeti leszállási helyszínt is biztosított a NASA számára.

A mostani sikeres kísérletnek köszönhetően a Skyrora szépen halad az úton, hogy 2023-ban az észak-skóciai SaxaVord Űrközpontból végrehajthassák az orbitális indítást, mely nem csak a cég, de egész Európa történetében az első alkalom lesz! Lee Rosen, az Amerikai Légierő nyugalmazott ezredese és a vállalat műveleti igazgatója elmondta, hogy az ilyenfajta tesztek szinte teljesen megegyeznek egy rakétaindítással, leszámítva az elemelkedési fázist. Mindössze 2,5 nap alatt juttatták el a második fokozatot a beszerelt hajtóművel a cumbernauld-i gyárból Gorebridge-be, a légibázis helyszínére, és hajtották végre a sikeres tesztet. A 20 másodpercig tartó művelet során minden rendszer megfelelően működött, és a 70 kN tolóerő kifejtésére képes, folyékony hajtóanyagú rakétamotor az előírt határokon belül, megfelelő számokat produkálva teljesített.

A Skyrora XL egy háromfokozatú rakéta lesz, melynek második fokozati hajtóműve kb 62 km magasan kezd el üzemelni, mielőtt a harmadik fokozat 190 km-es magasságban beindulna. Ez utóbbi prototípusát egyébként már szintén sikeres tesztnek vetették alá még 2020 decemberében, míg a legösszetettebb első fokozat jelenleg is gyártás alatt áll, és 2023 közepén kerülhet sor ezen egység tesztjeire. Nagyon drukkolunk a cégnek, hiszen első európai rakétagyártó magáncégként juthatnak el a világűrbe, és ha sikerrel járnak, abból Európai Űrügynökség is sokat profitálhat a későbbiekben!

A tesztről közzétett videó:

A Discover Space UK és a Skyrora csapata a Machrihanish Légibázison. Forrás: Skyrora

Dark mode powered by Night Eye