Sikeres második fokozati hajtóműteszt a Skyroratól

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

Augusztus 18-án csütörtökön sikeres hatjóműtesztet hajtott végre az európai Skyrora nevű magáncég Skyrora XL rakétájuk második fokozati prototípusával. A Discover Space UK Machrihanish Légibázisán lezajlott teszt az 1970-es évek óta a legnagyobb hasonló jellegű esemény volt a létesítményben. Akkoriban az Egyesült Királyság Black Arrow és Blue Streak nevű rakétáinak egységeit tesztelték itt. A helyszín földrajzi elhelyezkedése és infrastruktúrája kiválóan alkalmas volt a tesztre, hiszen már a második világháború idején is katonai bázisként funkcionált, majd a Királyi Légierő (RAF) és a NATO egységeinek támaszpontja is volt, de az amerikai űrsikló-program alatt vészhelyzeti leszállási helyszínt is biztosított a NASA számára.

A mostani sikeres kísérletnek köszönhetően a Skyrora szépen halad az úton, hogy 2023-ban az észak-skóciai SaxaVord Űrközpontból végrehajthassák az orbitális indítást, mely nem csak a cég, de egész Európa történetében az első alkalom lesz! Lee Rosen, az Amerikai Légierő nyugalmazott ezredese és a vállalat műveleti igazgatója elmondta, hogy az ilyenfajta tesztek szinte teljesen megegyeznek egy rakétaindítással, leszámítva az elemelkedési fázist. Mindössze 2,5 nap alatt juttatták el a második fokozatot a beszerelt hajtóművel a cumbernauld-i gyárból Gorebridge-be, a légibázis helyszínére, és hajtották végre a sikeres tesztet. A 20 másodpercig tartó művelet során minden rendszer megfelelően működött, és a 70 kN tolóerő kifejtésére képes, folyékony hajtóanyagú rakétamotor az előírt határokon belül, megfelelő számokat produkálva teljesített.

A Skyrora XL egy háromfokozatú rakéta lesz, melynek második fokozati hajtóműve kb 62 km magasan kezd el üzemelni, mielőtt a harmadik fokozat 190 km-es magasságban beindulna. Ez utóbbi prototípusát egyébként már szintén sikeres tesztnek vetették alá még 2020 decemberében, míg a legösszetettebb első fokozat jelenleg is gyártás alatt áll, és 2023 közepén kerülhet sor ezen egység tesztjeire. Nagyon drukkolunk a cégnek, hiszen első európai rakétagyártó magáncégként juthatnak el a világűrbe, és ha sikerrel járnak, abból Európai Űrügynökség is sokat profitálhat a későbbiekben!

A tesztről közzétett videó:

A Discover Space UK és a Skyrora csapata a Machrihanish Légibázison. Forrás: Skyrora

Dark mode powered by Night Eye