Sikeres nap a SpaceX-nél

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

Újabb sikeres Starlink indítás – hibátlan első fokozat landolással -, Dragon visszatérés és új inflight abort teszt infó.

Ahogy tegnap már írtuk, a cég újabb 60 db Starlink műholdat indított Floridából, szokásos módon egy Falcon-9 rakétával. A start hibátlanul zajlott, és minden műhold megérkezett a tervezett Alacsony Föld Körüli Pályára (LEO). Az indítás után az első fokozat újból sikeresen visszatért az Atlanti-óceánon lévő drónhajóra (kb. 630 kilométerre a partoktól). A 60 db újabb műhold hamarosan megemeli majd a pályáját 550 kilométeres magasságra, és csatlakozik a már fent lévő konstellációhoz. Ezzel az indítással a SpaceX lett a legtöbb műholdat működtető vállalat. 2020-ban a SpaceX két-háromhetente tervez újabb adag Starlink műholdat feljuttatni, így mozgalmas éve lesz a vállalatnak.

A 60 db műhold leválása

A megunhatatlan első fokozat landolás

Dragon CRS-19 visszatérés

Magyar idő szerint ma délután visszatért a CRS-19 misszióban használt Dragon kapszula a Nemzetközi Űrállomásról. A kapszulában visszahoztak 54 tudományos kísérlet mintáit, az összes hasznos teher súlya kb. 1633 kg. A Dragon a Csendes-óceánra érkezett, ejtőrernyők segítségével, kapszulának ez volt a harmadik sikeres útja. A következő Dragon küldetés a CRS-20 lesz március elején, ez lesz az utolsó küldetés amit az első generációs Dragon kapszulával hajtanak végre, utána már csak a Crew Dragon (Dragon 2.0) teherszállító változatát fogják majd használni.
Bár a visszatérés sikeres volt, az ISS-től való távolodás közben a Dragon egyik hajtóműve valószínűleg megrezegtette az űrállomáshoz dokkolt Cygnus teherhajó napelemeit, melyet Luca Parmitano űrhajós vett észre, és jelezte is rádión a földi irányításnak. A Cygnus minden bizonnyal nem szenvedett sérülést, azonban részletes vizsgálat várható ezügyben a NASA részéről, ugyanis nagyon fontos, hogy semmilyen érkező vagy távozó űrhajó ne okozzon sérülést/szennyeződést az ISS-nek.

Forrás: SpaceX

A végére pedig még egy fontos SpaceX hír: egy héttel eltolták a Crew Dragon in-flight abort tesztjét, jelenlegi állás szerint legkorábban (NET) január 18-án hajthatják végre a tesztet. Ezen a teszten fogják emelkedés közben (szándékosan) begyújtani a Crew Dragon vészhelyzeti hajtóműveit, mely aztán letépi a kapszulát a rakéta orráról, így imitálva egy indítás közbeni küldetésmegszakítást. A látványos tesztet mi már nagyon várjuk, a jövő héten jövünk majd egy részletes előzetessel.

Dark mode powered by Night Eye