Sikeres NROL-87 küldetés

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A kedd éjjeli CSG-2 küldetés után egy újabb sikeres missziót tudhat maga mögött a SpaceX. A startra ezúttal Kaliforniából, a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E indítóállásáról került sor magyar idő szerint szerdán, 21:27-kor. A megbízó a National Reconnaissance Office (NRO), azaz Nemzeti Felderítési Hivatal volt, a rakomány ennek megfelelően titkosított volt.

A Falcon-9 a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E indítóállásán a startot megelőző éjjel. Kép forrása: NRO

A küldetés során minden rendben zajlott, bár az indítás időpontját néhány perccel módosították, fél 10 előtt nem sokkal a 9 db Merlin hajtómű beindult, és a Falcon-9 elemelkedett a startállásról. A repülés első percét követően nem sokkal a rakéta átvészelte a Max-Q-t is, és emelkedhetett tovább. A gyakran ködös területen ezúttal ragyogó napsütés volt, kitűnő látási viszonyokkal, így a repülés során ragyogó rálátás nyílt az USA nyugati partvidékére.

Kb. 2 perc 28 másodperccel az indítás után az első fokozat hajtóművei leálltak, megtörtént a fokozatszétválás, a 2. fokozat pedig folytathatta útját a kijelölt napszinkron pálya elérésének érdekében. Eközben 180°-os fordulót követően az első fokozat hajtóművei ismét beindultak, annak érdekében, hogy visszatérhessen az indítóállás melletti landolásra kijelölt zónára, az LZ-4-re. A küldetés ezen mérföldköve is sikerrel járt, a B1071-1 jelű, első alkalommal repült Falcon-9 a küldetés startja után 8 perc 15 másodperccel leszállt a kijelölt pontra.

Az indulás és a visszatérés pillanatai egy képre szerkesztve. Kép forrása: SpaceX

A landolás. Kép forrása: Jack Beyer/NASASpaceflight.com

A sikeres küldetéssel már 139 Falcon-9 indult a világűr felé, amelyből az első fokozat 105. alkalommal vissza is tért. Idén ez volt a SpaceX 5. küldetése. Ha minden jól megy, a mai napon a SpaceX egy újabb küldetését követhetitek velünk nyomon, ezúttal 49 db Starlink-műhold lesz a rakomány.

Amennyiben lemaradtatok a tegnapi küldetésről, az alábbi videóban visszanézhetitek.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye