Sikeres pályaemelés az amerikai Cygnus teherhajóval

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A NASA közleménye szerint a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Cygnus NG-17 S.S. Piers Seller teherűrhajó tegnap sikeresen beindította főhajtóművét, és megnövelve az állomás keringési sebességét sikeresen megemelte annak pályamagasságát. A manőver során a Northrop Grumman által gyártott teherhajó hajtóműve 5 percig és 1 másodpercig volt működésben, és az ISS pályájának legmagasabb pontját 160 méterrel, legalacsonyabb pontját pedig 810 méterrel sikerült megemelnie.

Ez a manőver egy nagy előrelépés volt a NASA számára, ugyanis így már az amerikai szegmens is rendelkezik pályaemelő képeséggel, és nem kell az orosz fél Progressz teherhajóira támaszkodni az űrállomás stabil pályán tartásáért. A tegnapi gyorsítás volt egyben az első kereskedelmi alapon történő pályaemelés is egyben, ugyanis a Cygnus 2018-ban is kísérelt már meg hasonlót, azonban akkor még csak teszt jelleggel.

Az NG-17 jelzésű teherhajó idén februárban érkezett meg az ISS-re, miután egy Antares rakéta segítségével Föld körüli pályára állították a virginiai Mid-Atlantic Regional Spaceport űrközpontból. Az amerikai szegmensre 3750 kilogrammnyi szokásos ellátmányt szállított (élelem, ivóvíz, használati cikkek), valamint több érdekes tudományos kísérletet is eljuttatott a Föld körül keringő laboratóriumra. További érdekességeket a küldetéssel kapcsolatban a profilunkban olvashattok.

A teherűrhajó várhatóan június 28-án, szerdán fog lekapcsolódni a Nemzetközi Űrállomásról, és ezt követően térhet vissza és semmisülhet meg a Föld légkörében, magával szállítva az ISS-en felhalmozódott szemét valamekkora részét is.

A Cynus NG-16 S.S. Ellison Onizuka teherhajó „elkapása” a Canadarm2 robotkorral. A hajó fellénk nézú oldalán láthatjuk a sötét henger alakú részt, ezen helyezkedik el a főhajtómű. Kép forrása: Thomas Pesquet francia asztronauta/Flickr

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye