Sikeres PSLV-XL indítás

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) sikeresen elindította a CMS-01 (vagy régebbi nevén GSAT-12R) távközlési műholdat. Az indiai telekommunikációs hold geostacionárius pályán fogja kiszolgálni a katasztrófa-elhárító egységeket, egészségügyi létesítményeket és műholdas internet szolgáltatást is fog biztosítani a felhasználóknak. A hordozórakéta a Polar Satellite Launch Vehicle-XL (PSLV-XL) volt. A rakéta négyfokozatú, hat darab 12 tonnás szilárd hajtóanyagú segédrakétával volt ellátva. Az első fokozat szintén egy szilárd hajtóanyagú rakétamotor – a hat SRB és az első fokozat együtt több mint 9000 kN tolóerőt nyújtanak elemelkedéskor.

A második fokozat egy folyékony hajtóanyagú Vikas hajtóművel van ellátva – hipergolikus N2O4/UDMH keveréket használ, tolóereje 803 kN. A harmadik fokozat ismét egy szilárd hajtóanyagú fokozat, mely 7,6 tonna üzemanyagot éget el 83 másodpercen eresztül, 240 kN tolóerőt kifejtve. Az utolsó, negyedik fokozatot használják a precíz pályára állításhoz – két darab hidrazinra működő hajtóművel állítják a kijelölt pályára a rakományt. Mivel a rakéta max. kapacitása GTO-ra 1,2 tonna, egy szubszinkron pályára állt a műhold, ahonnan saját hajtóműveivel fog geostacionárius pályára állni. A műhold végső sebessége 9,15 km/s volt.

A műholdat körülbelül egy 280km x 21000 km pályára állította a hordozóeszköz. A műholdplatform a jól bevált I-1K, erre a szabványra épült például a Mars Orbiter Mission űrszondája is, ami India első mars-szondája és jelenleg is tudományos méréseket végez Mars körüli pályán.A CMS-01 12 darab C-sávú transzponderrel van ellátva, napelemtábláinak teljesítménye 1500W. Az 1,4 tonnás műhold az indiai INSAT műholdas távközlési rendszer része lesz, tervezett működési ideje 7 év.

Dark mode powered by Night Eye