Sikeres PSLV-XL indítás

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) sikeresen elindította a CMS-01 (vagy régebbi nevén GSAT-12R) távközlési műholdat. Az indiai telekommunikációs hold geostacionárius pályán fogja kiszolgálni a katasztrófa-elhárító egységeket, egészségügyi létesítményeket és műholdas internet szolgáltatást is fog biztosítani a felhasználóknak. A hordozórakéta a Polar Satellite Launch Vehicle-XL (PSLV-XL) volt. A rakéta négyfokozatú, hat darab 12 tonnás szilárd hajtóanyagú segédrakétával volt ellátva. Az első fokozat szintén egy szilárd hajtóanyagú rakétamotor – a hat SRB és az első fokozat együtt több mint 9000 kN tolóerőt nyújtanak elemelkedéskor.

A második fokozat egy folyékony hajtóanyagú Vikas hajtóművel van ellátva – hipergolikus N2O4/UDMH keveréket használ, tolóereje 803 kN. A harmadik fokozat ismét egy szilárd hajtóanyagú fokozat, mely 7,6 tonna üzemanyagot éget el 83 másodpercen eresztül, 240 kN tolóerőt kifejtve. Az utolsó, negyedik fokozatot használják a precíz pályára állításhoz – két darab hidrazinra működő hajtóművel állítják a kijelölt pályára a rakományt. Mivel a rakéta max. kapacitása GTO-ra 1,2 tonna, egy szubszinkron pályára állt a műhold, ahonnan saját hajtóműveivel fog geostacionárius pályára állni. A műhold végső sebessége 9,15 km/s volt.

A műholdat körülbelül egy 280km x 21000 km pályára állította a hordozóeszköz. A műholdplatform a jól bevált I-1K, erre a szabványra épült például a Mars Orbiter Mission űrszondája is, ami India első mars-szondája és jelenleg is tudományos méréseket végez Mars körüli pályán.A CMS-01 12 darab C-sávú transzponderrel van ellátva, napelemtábláinak teljesítménye 1500W. Az 1,4 tonnás műhold az indiai INSAT műholdas távközlési rendszer része lesz, tervezett működési ideje 7 év.

Dark mode powered by Night Eye