Sikeres PSLV-XL indítás

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) sikeresen elindította a CMS-01 (vagy régebbi nevén GSAT-12R) távközlési műholdat. Az indiai telekommunikációs hold geostacionárius pályán fogja kiszolgálni a katasztrófa-elhárító egységeket, egészségügyi létesítményeket és műholdas internet szolgáltatást is fog biztosítani a felhasználóknak. A hordozórakéta a Polar Satellite Launch Vehicle-XL (PSLV-XL) volt. A rakéta négyfokozatú, hat darab 12 tonnás szilárd hajtóanyagú segédrakétával volt ellátva. Az első fokozat szintén egy szilárd hajtóanyagú rakétamotor – a hat SRB és az első fokozat együtt több mint 9000 kN tolóerőt nyújtanak elemelkedéskor.

A második fokozat egy folyékony hajtóanyagú Vikas hajtóművel van ellátva – hipergolikus N2O4/UDMH keveréket használ, tolóereje 803 kN. A harmadik fokozat ismét egy szilárd hajtóanyagú fokozat, mely 7,6 tonna üzemanyagot éget el 83 másodpercen eresztül, 240 kN tolóerőt kifejtve. Az utolsó, negyedik fokozatot használják a precíz pályára állításhoz – két darab hidrazinra működő hajtóművel állítják a kijelölt pályára a rakományt. Mivel a rakéta max. kapacitása GTO-ra 1,2 tonna, egy szubszinkron pályára állt a műhold, ahonnan saját hajtóműveivel fog geostacionárius pályára állni. A műhold végső sebessége 9,15 km/s volt.

A műholdat körülbelül egy 280km x 21000 km pályára állította a hordozóeszköz. A műholdplatform a jól bevált I-1K, erre a szabványra épült például a Mars Orbiter Mission űrszondája is, ami India első mars-szondája és jelenleg is tudományos méréseket végez Mars körüli pályán.A CMS-01 12 darab C-sávú transzponderrel van ellátva, napelemtábláinak teljesítménye 1500W. Az 1,4 tonnás műhold az indiai INSAT műholdas távközlési rendszer része lesz, tervezett működési ideje 7 év.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye