Sikeres Rocket Lab és SpaceX start

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Szombat reggel és délelőtt két sikeres indítást is láthattunk: egy Electron és egy Falcon-9 indult útnak.

Rocket Lab – “Don’t Stop Me Now” küldetés
Az amerikai cég az új-zélandi LC-1 indítóállásról indított egy Electron rakétát, fedélzetén 5 db műholddal a NASA, az NRO és a Canberra-i egyetem megbízásából. Ez volt a cég 12. küldetése, és ezúttal nem került sor az első fokozat irányított visszatérésének tesztelésére, erre későbbi missziókon számíthatunk. A rakéta eredetileg június 11-én indult volna, azonban az erős szél miatt elhalasztották a startot.

SpaceX – Starlink-9 + Skysats
Alig vagyunk túl a legutóbbi Starlink-8 küldetésen, máris újabb Falcon-9 indult, ezúttal 58 db Starlink műholddal. A misszió a Starlink első “rideshare” útja, a SpaceX saját műholdjain kívül 3 db földmegfigyelő Skysats műhold is helyett kapott a “csomagtérben”.
A most használt B1059.3 első fokozatnak ez volt a harmadik útja, mely sikeresen vissza is tért a kb. 630 kilométerre, az Atlanti-óceánon várakozó “Of Course I Still Love You” drónhajóra. Ez volt a SpaceX 55. sikeres leszállása első fokozattal.

A küldetés további érdekessége, hogy a start előtt nem volt statikus hajtóműteszt (static fire) az LC-40-es indítóálláson, erre korábban nem volt példa a SpaceX részéről. Valószínűleg ezzel is csökkenteni kívánják az indítási és működtetési költségeiket, az ilyen új folyamatok tesztelésére kíválóak a saját Starlink indítások.
A mostani starttal amúgy egy új rekordot is felállítottak: 10 nap alatt ez volt a második indítás ugyanarról a startállásról (LC-40), erre korábban még nem volt példa.

Fotó: SpaceX

Érdemes mindenképpen visszanézni a közvetítést, ezúttal nem szakadt meg az élő videó, és végig lehetett látni az első fokozat landolását a drónhajóra.
A NASASpaceflight-os srácok pedig saját szemükkel látták a Falcon-9 entry burn-jét, fantasztikus látvány lehetett..

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye