Sikeres Rocket Lab és SpaceX start

Kapcsolódó

Újabb Ingenuity küldetés, újabb rekord

Szeptember 25-én, a 60. repülése alkalmával újabb csúcsot ért el az Ingenuity helikopter.

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

Szombat reggel és délelőtt két sikeres indítást is láthattunk: egy Electron és egy Falcon-9 indult útnak.

Rocket Lab – “Don’t Stop Me Now” küldetés
Az amerikai cég az új-zélandi LC-1 indítóállásról indított egy Electron rakétát, fedélzetén 5 db műholddal a NASA, az NRO és a Canberra-i egyetem megbízásából. Ez volt a cég 12. küldetése, és ezúttal nem került sor az első fokozat irányított visszatérésének tesztelésére, erre későbbi missziókon számíthatunk. A rakéta eredetileg június 11-én indult volna, azonban az erős szél miatt elhalasztották a startot.

SpaceX – Starlink-9 + Skysats
Alig vagyunk túl a legutóbbi Starlink-8 küldetésen, máris újabb Falcon-9 indult, ezúttal 58 db Starlink műholddal. A misszió a Starlink első “rideshare” útja, a SpaceX saját műholdjain kívül 3 db földmegfigyelő Skysats műhold is helyett kapott a “csomagtérben”.
A most használt B1059.3 első fokozatnak ez volt a harmadik útja, mely sikeresen vissza is tért a kb. 630 kilométerre, az Atlanti-óceánon várakozó “Of Course I Still Love You” drónhajóra. Ez volt a SpaceX 55. sikeres leszállása első fokozattal.

A küldetés további érdekessége, hogy a start előtt nem volt statikus hajtóműteszt (static fire) az LC-40-es indítóálláson, erre korábban nem volt példa a SpaceX részéről. Valószínűleg ezzel is csökkenteni kívánják az indítási és működtetési költségeiket, az ilyen új folyamatok tesztelésére kíválóak a saját Starlink indítások.
A mostani starttal amúgy egy új rekordot is felállítottak: 10 nap alatt ez volt a második indítás ugyanarról a startállásról (LC-40), erre korábban még nem volt példa.

Fotó: SpaceX

Érdemes mindenképpen visszanézni a közvetítést, ezúttal nem szakadt meg az élő videó, és végig lehetett látni az első fokozat landolását a drónhajóra.
A NASASpaceflight-os srácok pedig saját szemükkel látták a Falcon-9 entry burn-jét, fantasztikus látvány lehetett..

Dark mode powered by Night Eye