Sikeres Szojuz indítás és új képek a Holdról

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Elstartolt az Arianespace által lebonyolított Falcon Eye-2 emirátusi kémműhold egy Szojuz-STA hordozórakétával Francia Guyanából. Magyar idő szerint hajnali 2 óra 33 perckor emelkedett el a Szojuz rakéta a Guyana Űrközpont Ensemble de Lancement Soyouz (ELS; Szojuz Indítókomplexum) startállásáról. A Falcon Eye-2 műhold körülbelül 1 órával az indítás után vált le a Fregatt végfokozatról, miután az 2 precíziós manőverrel a kijelölt pályára állította a rakományt.

A Szojuz rakéta startja a Falcon Eye-2 műholddal
Forrás: Arianespace

A startot összesen kilenc hónap késés után ejtették meg. Az eredeti, márciusi startidőpontot a Fregatt felső fokozatban talált probléma miatt kellett eltolni. Március közepén, mielőtt a végfokozatban kijavíthatták volna a hibát, a CNES és Arianespace közös döntése alapján bezárták az űrközpontot a koronavírus-járvány miatt. A pandémia enyhülése után novemberre tették az indítást, de a rossz időjárási viszonyok miatt ekkor sem tudták lebonyolítani a küldetést. Az utolsó novemberi indítási ablak nov. 30-án volt (magyar idő szerint már dec. 1.), de ekkor nem kaptak megfelelő telemetriai adatokat a Szojuz hordozóból. Ma hajnalban végül minden optimális volt, és a rakéta is pályára állította az űreszközt.

Az 1190 kg tömegű Falcon Eye-2-t az Airbus Defence and Space és a Thales Alenia Space cégek építették az Egyesült Arab Emírségek haderejének. A küldetésről részletes írásunkat itt olvashatjátok.

A Csang’e-5 munkája elkezdődött a Hold felszínén

A tegnapi sikeres leszállást végrehajtó Csang’e-5 űrszonda magyar idő szerint ma hajnalban elkezdte a mintavételezést a Hold felszínén. Kaptunk pár csodás képet a mintaszerző műveletekről és a landolási szekvenciáról. A terv szerint holnap 16 óra 10 perckor hagyja el a holdfelszínt a felszállóegység 2 kg mintával, ha minden a terv szerint halad. A blogon a Csang’e-5 címke alatt többet tudtok olvasni a misszióról.

A leszállás videója
Felvétel a leszállólábról
Panorámakép a felszínről
Videó a talajminta-gyűjtésről
A felszíni fúrás
A minták tárolóba való behelyezése
Képek/videók forrása: Andrew Jones
Itt pedig egy összevágott videó, ScinNews felhasználótól
Dark mode powered by Night Eye