Sikeres Szojuz start Vosztocsnijból, 36 műholddal

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Nem sokkal éjfél után, 0 óra 14 perckor startolt el a hatodik OneWeb-küldetés, melynek alkalmával újabb 36 internetes-távközlési műhold került poláris alacsony Föld körüli pályára. Az indítást az Arianespace szervezésében bonyolították le, az orosz Szojuz-2.1b rakétát pedig a Roszkoszmosz biztosította. A műholdak tömege az adapterrel együtt körülbelül 5,4 tonna volt. Az eszközöket a Fregat végfokozat állította a végső kijelölt orbitális pályára.

Idén ez volt immár a harmadik dedikált indítás a Brit Kormány, és az indiai Bharti Global tulajdonában álló cégnek, mióta 2020 végén kilábaltak egy csődhelyzetből. A OneWeb konstelláció a SpaceX Starlinkjéhez hasonlóan nagy sávszélességű internetelérést szeretne nyújtani a világ bármely pontján. A műholdak egyenként 150 kg tömegűek, és 1200 km magasan keringenek. A ma indított 36 új darabbal együtt már 182 műhold kering pályán, melyből az összes működőképes.

A Szojuz rakéta elemelkedése a távol-keleti űrközpontból. Kép forrása: Roszkoszmosz

Bár hasonlóak a OneWeb és a Starlink rendszerek, a megvalósítás kicsit más: a Starlinktől eltérően a OneWeb nem szolgáltat egyéni terminálokat a felhasználóknak (a SpaceX esetében ez a híres antenna, modem és a szükséges vezetékek), hanem a helyi internetszolgáltatók rendszereibe integrálják be a OneWeb földi állomásokat. A jelenleg működő 182 műhold körülbelül 28%-os elkészültséget jelent az első fázisú konstellációból, mely globális lefedettséget hivatott biztosítani 648 műhold segítségével.

Az indítást és pályára állítást követően egy 4,5 órás kibocsátási szekvencia következett, melyben fokozatosan eresztették ki csoportosan a műholdakat. A legutolsó sikeres leválás után a küldetést is sikernek könyvelhettük el.

Egy előző küldetés műholdcsomagja. Kép forrása: OneWeb

Az Arianespace technikusai ellenőrzik az egyik űreszközt. Kép forrása: Arianespace

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye