Sikeres Szojuz start Vosztocsnijból, 36 műholddal

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Nem sokkal éjfél után, 0 óra 14 perckor startolt el a hatodik OneWeb-küldetés, melynek alkalmával újabb 36 internetes-távközlési műhold került poláris alacsony Föld körüli pályára. Az indítást az Arianespace szervezésében bonyolították le, az orosz Szojuz-2.1b rakétát pedig a Roszkoszmosz biztosította. A műholdak tömege az adapterrel együtt körülbelül 5,4 tonna volt. Az eszközöket a Fregat végfokozat állította a végső kijelölt orbitális pályára.

Idén ez volt immár a harmadik dedikált indítás a Brit Kormány, és az indiai Bharti Global tulajdonában álló cégnek, mióta 2020 végén kilábaltak egy csődhelyzetből. A OneWeb konstelláció a SpaceX Starlinkjéhez hasonlóan nagy sávszélességű internetelérést szeretne nyújtani a világ bármely pontján. A műholdak egyenként 150 kg tömegűek, és 1200 km magasan keringenek. A ma indított 36 új darabbal együtt már 182 műhold kering pályán, melyből az összes működőképes.

A Szojuz rakéta elemelkedése a távol-keleti űrközpontból. Kép forrása: Roszkoszmosz

Bár hasonlóak a OneWeb és a Starlink rendszerek, a megvalósítás kicsit más: a Starlinktől eltérően a OneWeb nem szolgáltat egyéni terminálokat a felhasználóknak (a SpaceX esetében ez a híres antenna, modem és a szükséges vezetékek), hanem a helyi internetszolgáltatók rendszereibe integrálják be a OneWeb földi állomásokat. A jelenleg működő 182 műhold körülbelül 28%-os elkészültséget jelent az első fázisú konstellációból, mely globális lefedettséget hivatott biztosítani 648 műhold segítségével.

Az indítást és pályára állítást követően egy 4,5 órás kibocsátási szekvencia következett, melyben fokozatosan eresztették ki csoportosan a műholdakat. A legutolsó sikeres leválás után a küldetést is sikernek könyvelhettük el.

Egy előző küldetés műholdcsomagja. Kép forrása: OneWeb

Az Arianespace technikusai ellenőrzik az egyik űreszközt. Kép forrása: Arianespace

Dark mode powered by Night Eye