Array

Sikeres teszteken van túl a Vulcan Centaur első fokozata

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Jó úton halad a ULA (United Launch Alliance) új rakétájának, a Vulcan Centaurnak a fejlesztési folyamata. Amellett, hogy kezd alakot ölteni a második fokozat, a Centaur-V, most a Pathfinder Tanking Test booster (röviden PTT, egyfajta útkereső változat) központi fokozatán sikeresen végrehajtott tesztsorozatról számolt be a Tory Bruno által irányított vállalat.

A Vulcan Centaur első fokozata az átfogó teszt során, Cape Canaveral-ban, a Space Launch Complex (SLC)-41 indítóálláson. Forrás: United Launch Alliance

Az első tesztre augusztus 30-án került sor, ekkor folyékony oxigénnel töltötték fel a rakéta üzemanyagtartályát, ezt követte szeptember 21-én a metánnal történő megtankolás. Az utolsó próbára október 5-én került sor. Ekkor egy átfogó teszt keretében elsőként 115 200 kg, -162°C-ra hűtött metánt, majd utána 366 500 kg, -183 °C-ra hűtött folyékony oxigént töltöttek a PTT üzemanyag tartályaiba. Ezen a teszten először végeztek el olyan folyamatokat a fejlesztés alatt álló rakétán, amit majd az éles küldetések során is alkalmazni fognak. Gyakorlatilag az indításig, azaz a hajtóművek beindításáig tartó folyamatot elpróbálták, beleértve a tankolást, azt követően a szelepek lezárását, és a tartályok nyomás alá helyezését, majd pedig a végső visszaszámlálást egészen T-0-ig.

A most tesztelt központi fokozatot később éles repülés során is be fogják vetni, ám ahhoz szükség lesz a most ideiglenesen felszerelt, repülésre nem alkalmas BE-4 hajtóműveinek lecserélése is.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye