Sikeres teszteken vannak túl a Mars Sample Return program hajtóművei

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Mars Sample Return kampányhoz tartozó MAV (Mars Ascent Vehicle – „Marsi Felszálló Jármű”) fontos mérföldkövet teljesített, hiszen a fejlesztésért felelős csapat sikeres teszteket hajtott végre az indításhoz szükséges szilárd hajtóanyagú rakétamotorjaival.

A MAV startja két darab ilyen hajtóművel (SRM1 és SRM2) történik majd. Előbbi segíti a felszíntől való elemelkedést, míg utóbbi az űreszköz második fokozatát megfelelő Mars körüli pályára állítja, ahol már várni fogja az Earth Return Orbiter (ERO).

A teszteléséhez a csapat ún. „fejlesztési” motorokat gyártott, melyek lehetővé tették, hogy megfigyeljék, miként teljesítenek, és hogy kell-e bármilyen változtatást eszközölni, mielőtt megépülnek a küldetéshez használt hajtóművek. Az SRM2 „elődjét” 2023. március 29-én tesztelték a Northrop Grumman létesítményében, az SRM1-hez kapcsolódót pedig április 7-én a kaliforniai Edwards légibázison.

A motor tesztelése mellett nemrégiben elvégeztek egy előzetes tervvizsgálatot is, amely egy négynapos, alapos felülvizsgálat volt a MAV teljes tervéről. Stephen Gaddis, a Mars Ascent Vehicle projektvezetője szerint a MAV átment ezen az ellenőrzésen, ami azt jelenti, hogy a csapat mostantól a további fejlesztésekre összpontosíthat.

Dark mode powered by Night Eye