Sikeres teszteken vannak túl a Mars Sample Return program hajtóművei

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

A Mars Sample Return kampányhoz tartozó MAV (Mars Ascent Vehicle – „Marsi Felszálló Jármű”) fontos mérföldkövet teljesített, hiszen a fejlesztésért felelős csapat sikeres teszteket hajtott végre az indításhoz szükséges szilárd hajtóanyagú rakétamotorjaival.

A MAV startja két darab ilyen hajtóművel (SRM1 és SRM2) történik majd. Előbbi segíti a felszíntől való elemelkedést, míg utóbbi az űreszköz második fokozatát megfelelő Mars körüli pályára állítja, ahol már várni fogja az Earth Return Orbiter (ERO).

A teszteléséhez a csapat ún. „fejlesztési” motorokat gyártott, melyek lehetővé tették, hogy megfigyeljék, miként teljesítenek, és hogy kell-e bármilyen változtatást eszközölni, mielőtt megépülnek a küldetéshez használt hajtóművek. Az SRM2 „elődjét” 2023. március 29-én tesztelték a Northrop Grumman létesítményében, az SRM1-hez kapcsolódót pedig április 7-én a kaliforniai Edwards légibázison.

A motor tesztelése mellett nemrégiben elvégeztek egy előzetes tervvizsgálatot is, amely egy négynapos, alapos felülvizsgálat volt a MAV teljes tervéről. Stephen Gaddis, a Mars Ascent Vehicle projektvezetője szerint a MAV átment ezen az ellenőrzésen, ami azt jelenti, hogy a csapat mostantól a további fejlesztésekre összpontosíthat.

Dark mode powered by Night Eye