Sikeres tesztet hajtott végre a NASA az SLS-el

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

A 2021. január 16-i sikertelen teszt után és egy további halasztást követően 2021. március 18-án a NASA ismét megpróbálkozott az SLS úgynevezett Green Run teszt utolsó fázisávál, a statikus hajtóműteszttel, mely ezúttal sikerrel zárult.

A NASA-ra mondhatni elég nagy nyomás nehezedik, ami az Artemis-programot illeti. Az Artemis I, még ember nélküli repülése a tervek szerint az idei évben lenne esedékes, ám ehhez minden egyes apró részletnek működnie kell. A szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták (SRB) és az Orion kapszula már közel 100%-os készültségi állapotban vannak, ezért a központi fokozat sikeres tesztje kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy az Artemis I-nek belátható időn belül legyen esélye elindulni. Egy újabb sikertelen teszt valószínűleg több hónappal, de akár évekkel is visszavethette volna a teljes Artemis-programot.

A tegnapi teszt az elsőhöz hasonlóan a Stennis űrközpont B-2 tesztállásán zajlott. Az elsődleges cél az RS-25D típusú hajtőművek 4 percen át történő folyamatos működtetésével kapcsolatos adatgyűjtés, a másodlagos cél a 4 percen túli, maximum 8 percen át tartó folyamatos működtetésből származó információk gyűjtése volt. Tesztablaknak magyar idő szerint az este 8-10 óra közötti időszakot jelölték ki.

A hozzávetőlegesen 3 332 291 literes üzemanyagtartályok feltöltése után, és néhány tervezett ellenőrzést követően este körülbelül fél 10 magasságában begyújtották a „core stage” mind a négy hajtóművét, amely ezúttal is rendkívül látványos felhőképződést generált.

Az SLS központi fokozatának tesztelése. Fotó: NASA

A négy hajtómű működtetése során magát a folyamatos emelkedést kívánták szimulálni, emiatt a teszt során vizsgálták a hajtóművek mozgatását (gimbal), a teljesítményük, tolóerejük növelését, és csökkentését.

A teszt során apróbb anomáliák voltak tapasztalhatóak, például az egyik hajtómű környékén lángok csaptak fel, azonban a probléma valószínűleg nem volt olyan nagy, hiszen a folyamatot nem állították le miatta és végül sikeresen elérték, illetve 19 másodperccel meg is haladták a kitűzött maximális 8 perces időtartamot.

Az egyik RS-25D típusú hajtómű környezetéből felcsapó lángok. Forrás: NASA

A program következő lépéseként a teszt során gyűjtött adatokat kielemzik, miközben a központi fokozatot a floridai Kennedy Űrközpontba szállítják és a VAB-ben (Vehicle Assembly Building, azaz jármű összeszerelő épület) elkezdik a végszerelési, összeszerelési munkálatokat, hogy aztán a tervek szerint a 39B indítóállásról elindulhasson az Artemis I, megalapozva az Egyesült Államok emberes küldetéseit a Holdra.

Aki lemaradt volna a tesztről, és kíváncsi rá, az az alábbi videóban megtekinthet róla egy rövid összeállítást.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye