Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Stratolaunch

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

A Stratolaunch jó hírekkel szolgált; március 9-én végrehajtották a TA-1 jelzésű Talon-A jármű első, személyzet nélküli tesztjét, mellyel kapcsolatban Aaron Cassebeer, a cég egyik alelnöke elmondta, hogy elérték a fő célkitűzéseket, ideértve a Roc elnevezésű repülőgépről való leválást, a hajtómű begyújtását, a tartós gyorsulást és a szuperszonikus sebességet. Mindezeken felül sem az irányítással, sem a lassulással összefüggésben nem adódott probléma, így a feláldozható TA-1 siklórepülését követően vízre szállt, mellyel lezárult a küldetése.

A Roc a kaliforniai Mojave Légi- és Űrkikötő futópályájáról kezdte meg útját, nyugat felé haladt, majd a Csendes-óceán felett meg nem határozott időpontban elengedte a TA-1-et, majd nagyjából 4 órát követően visszatért a sivatagban található kiindulási helyére. A cég vezetői további információkat nem hoztak nyilvánosságra, így nem derült ki sem a pontos sebesség, sem az elért magasság, de mindent összevetve elégedettek voltak az eredményekkel. Itt érdemes megemlíteni az Ursa Major Technologies vállalatot is, akik a jármű Hadley nevű hajtóművét fejlesztették, és akik számára ez a misszió szintén mérföldkövet jelentett. A Hadley egyébként körülbelül 200 másodpercig működött a repülés során.

A Stratolaunch következő járműve az újrafelhasználható TA-2 lesz, mely jelen tervek szerint az év második felében kezdi meg tesztsorozatát, az ugyancsak újrafelhasználható TA-3 pedig már építés alatt áll. Ha pedig szó esett az építésről, a cég egy Boeing 747-est is átalakít, amit a tavalyi év májusában szereztek meg a Virgin Orbit csődeljárása során.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye