Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Stratolaunch

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

A Stratolaunch jó hírekkel szolgált; március 9-én végrehajtották a TA-1 jelzésű Talon-A jármű első, személyzet nélküli tesztjét, mellyel kapcsolatban Aaron Cassebeer, a cég egyik alelnöke elmondta, hogy elérték a fő célkitűzéseket, ideértve a Roc elnevezésű repülőgépről való leválást, a hajtómű begyújtását, a tartós gyorsulást és a szuperszonikus sebességet. Mindezeken felül sem az irányítással, sem a lassulással összefüggésben nem adódott probléma, így a feláldozható TA-1 siklórepülését követően vízre szállt, mellyel lezárult a küldetése.

A Roc a kaliforniai Mojave Légi- és Űrkikötő futópályájáról kezdte meg útját, nyugat felé haladt, majd a Csendes-óceán felett meg nem határozott időpontban elengedte a TA-1-et, majd nagyjából 4 órát követően visszatért a sivatagban található kiindulási helyére. A cég vezetői további információkat nem hoztak nyilvánosságra, így nem derült ki sem a pontos sebesség, sem az elért magasság, de mindent összevetve elégedettek voltak az eredményekkel. Itt érdemes megemlíteni az Ursa Major Technologies vállalatot is, akik a jármű Hadley nevű hajtóművét fejlesztették, és akik számára ez a misszió szintén mérföldkövet jelentett. A Hadley egyébként körülbelül 200 másodpercig működött a repülés során.

A Stratolaunch következő járműve az újrafelhasználható TA-2 lesz, mely jelen tervek szerint az év második felében kezdi meg tesztsorozatát, az ugyancsak újrafelhasználható TA-3 pedig már építés alatt áll. Ha pedig szó esett az építésről, a cég egy Boeing 747-est is átalakít, amit a tavalyi év májusában szereztek meg a Virgin Orbit csődeljárása során.

Dark mode powered by Night Eye