Sikeres Virgin Orbit küldetés

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

A januári Launch Demo-2 küldetést követően újabb sikeres missziót hajtott végre a Virgin Orbit, Tubular Bells, Part 1 elnevezéssel, amelyet első alkalommal élőben is közvetítettek. Sir Richard Branson vállalata ezúttal 7 db CubeSat-ot állított alacsony Föld körüli pályára LauncherOne rakétájuk segítségével.

A CosmicGirl, bal szárnya alatt a LauncherOne rakétával felszállás előtt. Forrás: Virgin Orbit

A LauncherOne rakétát szállító Cosmic Girl elnevezésű Boeing-747 magyar idő szerint 15 óra 53 perckor emelkedett levegőbe (T-0) a kaliforniai Mojave Air and Spaceport kifutópályáról. A felszállás után a repülő dél-nyugatnak, a Csendes-óceán felé vette az irányt, a tervezett kieresztési zóna felé, majd egy „versenypályának” nevezett ovális pályát írt le. Eközben történt meg a szétválás előtti végső ellenőrzés (go/no-go calls).

A Cosmic Girl útvonala. Forrás: Virgin Orbit.

A felszállást követő 58. percben engedték útjára a 2 fokozatú, folyékony oxigénnel és RP-1-gyel üzemelő rakétát (D-0 , azaz „Drop-0”), majd rá 4 másodpercre beindították az első fokozat N3 (NewtonThree) hajtóművét.

A LauncherOne kieresztésének pillanata.

A különválás után 3 perc 11 másodperc elteltével a főhajtómű leállítását követően (MECO) sikeresen megtörtént a fokozatszétválás, majd 5 másodperccel később beindításra került a második fokozat N4 (NewtonFour) hajtóműve (SES-1). 3 perc 38 másodperc elteltével a rakétáról leváltak az áramvonalazó kúpok.

Hozzávetőlegesen 9 perc elteltével állították le a második fokozat hajtóművét (SECO-1), ezt egy 30 perces keringési fázis követte, ez alatt a Cosmic Girl visszatért a légitámaszpontra. A keringési fázis után egy 5 másodpercig tartó pályakorrekció következett a hajtómű ismételt beindításával (SES-2). A műholdak pályára állítására D+40 perc után került sor.

Tubular Bells, Part 1 küldetésprofil. Forrás: Virgin Orbit

A küldetés elsődleges célja az Amerikai Védelmi Minisztérium megbízásából 4 db K+F (kutatás-fejlesztés) feladatokra szánt kis méretű műhold Föld körüli pályára állítása volt.

Ezt követte 2 db 3U CubeSat kibocsátása a Lengyel SatRevolution nevű vállalat megbízásából. A tervek szerint összesen 14 db-ból álló műholdflotta feladata multispektrális (látható fényen kívül más elektromágneses hullámokat is rögzítenek) közepes felbontású képek és adatok gyűjtése mezőgazdasági- és energetikai felhasználók számára.

Végezetül a Holland Királyi Légierő legelső katonai műholdja, a BRIK-II állt Föld körüli pályára. Ez a 6U CubeSat különböző kommunikációs kísérletekre szolgál, amellyel azt kívánják demonstrálni, hogy ezek az eszközök hogyan tudnak érdemben hozzájárulni az RNLAF (Royal Netherlands Air Force) műveleteihez.

A küldetés zárásaként a LauncherOne elvégezte a fékező manővert, amelynek segítségével visszatért a Föld légkörébe, ahol megsemmisült.

A vállalatnak ez volt a második sikeres küldetése.

Dark mode powered by Night Eye