Sikeres visszatéréssel fejeződött be a SpaceX Crew-3 küldetés

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Ma reggel 6:43-kor sikeres leszállást hajtott végre a Crew Dragon Endurance a Mexikói-öbölben, ezzel véget ért a tavaly november 10-én indult SpaceX Crew-3 küldetés, a harmadik kereskedelmi operatív emberes misszió a Nemzetközi Űrállomás kiszolgálására. Az űrhajó a négytagú személyzettel (Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barron és Matthias Maurer) tegnap reggel dokkolt le az ISS-ről és kezdte meg a csaknem egy napos visszatérést a Földre. Erre egy héttel azután kerülhetett sor, hogy a Crew-4 új személyzete megérkezett, és az ilyenkor szokásos átadás-átvételi folyamatok lezárultak.

A Crew-3 tagjai az indulás előtt az ISS-en

A NASA és a SpaceX szakemberei az indulás előtt folyamatosan nyomon követték az időjárási körülmények változását, és végül 6 órával a ledokkolás előtt döntöttek úgy, hogy az összesen hét lehetséges leszállási zóna közül a Tampahoz közeli területen lesz a legkedvezőbb az időjárás. Az Endurance az előírtak alapján teljesen automatikus üzemmódban hajtotta végre a pályacsökkentő- és fékező manővereket eszerint a kijelölt zóna szerint, és miután levált a hátsó csomagtartó- és kiszolgáló modul, becsukódott az orrkúp és a kapszula menetiránynak háttal fordult, 6:37-kor lépett be a légkörbe. A két stabilizáló- és fékezőernyő kinyílását követően a négy főernyő is megfelelően nyílt ki, majd 6:43-kor vízreszállt a Crew Dragon.

A Crew Dragon Endurace belép a Föld légkörébe. Fotó: SpaceX

A vízreszállás pillanata

A mentőcsapatok hamar megközelítették és stabilizálták az űrhajót, ezt követően a Shannon nevű mentőhajó is a kapszula közelébe navigált, és a személyzet a fedélzetre emelte a Dragont. Nem sokkal később a személyzet mind a négy tagját kisegítették, akik jó kedélyállapotban kezdtek visszaszokni a földi gravitációhoz és atmoszférához.

Raja Chari (NASA)

Thomas Marshburn (NASA)

Kayla Barron (NASA)

Matthias Maurer (ESA)

Ezzel a SpaceX harmadik operatív küldetését is hibátlanul teljesítette a NASA megbízásából a Commercial Crew Program keretében. A következő CCP-vel kapcsolatos eseményre május 20-án kerül sor, amikor a Boeing megkísérelheti saját, még személyzet nélküli tesztküldetését a CST-100 Starliner űrhajóval az OFT-2 küldetés keretében, ami egy „ismétlővizsga” lesz az első sikertelen teszt után.

Dark mode powered by Night Eye