Sikeres visszatéréssel fejeződött be a SpaceX Crew-3 küldetés

Kapcsolódó

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A nap képe #1058 – Az Apollo-15 legénysége

A Life magazin 1971. június 11-i számából származó képen...

Ma reggel 6:43-kor sikeres leszállást hajtott végre a Crew Dragon Endurance a Mexikói-öbölben, ezzel véget ért a tavaly november 10-én indult SpaceX Crew-3 küldetés, a harmadik kereskedelmi operatív emberes misszió a Nemzetközi Űrállomás kiszolgálására. Az űrhajó a négytagú személyzettel (Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barron és Matthias Maurer) tegnap reggel dokkolt le az ISS-ről és kezdte meg a csaknem egy napos visszatérést a Földre. Erre egy héttel azután kerülhetett sor, hogy a Crew-4 új személyzete megérkezett, és az ilyenkor szokásos átadás-átvételi folyamatok lezárultak.

A Crew-3 tagjai az indulás előtt az ISS-en

A NASA és a SpaceX szakemberei az indulás előtt folyamatosan nyomon követték az időjárási körülmények változását, és végül 6 órával a ledokkolás előtt döntöttek úgy, hogy az összesen hét lehetséges leszállási zóna közül a Tampahoz közeli területen lesz a legkedvezőbb az időjárás. Az Endurance az előírtak alapján teljesen automatikus üzemmódban hajtotta végre a pályacsökkentő- és fékező manővereket eszerint a kijelölt zóna szerint, és miután levált a hátsó csomagtartó- és kiszolgáló modul, becsukódott az orrkúp és a kapszula menetiránynak háttal fordult, 6:37-kor lépett be a légkörbe. A két stabilizáló- és fékezőernyő kinyílását követően a négy főernyő is megfelelően nyílt ki, majd 6:43-kor vízreszállt a Crew Dragon.

A Crew Dragon Endurace belép a Föld légkörébe. Fotó: SpaceX

A vízreszállás pillanata

A mentőcsapatok hamar megközelítették és stabilizálták az űrhajót, ezt követően a Shannon nevű mentőhajó is a kapszula közelébe navigált, és a személyzet a fedélzetre emelte a Dragont. Nem sokkal később a személyzet mind a négy tagját kisegítették, akik jó kedélyállapotban kezdtek visszaszokni a földi gravitációhoz és atmoszférához.

Raja Chari (NASA)

Thomas Marshburn (NASA)

Kayla Barron (NASA)

Matthias Maurer (ESA)

Ezzel a SpaceX harmadik operatív küldetését is hibátlanul teljesítette a NASA megbízásából a Commercial Crew Program keretében. A következő CCP-vel kapcsolatos eseményre május 20-án kerül sor, amikor a Boeing megkísérelheti saját, még személyzet nélküli tesztküldetését a CST-100 Starliner űrhajóval az OFT-2 küldetés keretében, ami egy „ismétlővizsga” lesz az első sikertelen teszt után.

Dark mode powered by Night Eye