Sikeres visszatéréssel fejezte be öt hónapos küldetését a Sencsou-16 személyzete

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

A kínai személyzetes űrrepülés sajátossága, hogy sokszor az utolsó pillanatokban vagy akár utólag derülnek ki fontos események egy aktuális küldetésről. Így volt ez a Sencsou-16 személyzetének visszatérésénél is, akik a Sencsou-17 múlt csütörtöki érkezése után hagyták el a Tienkung űrállomást, és kezdték meg hazaútjukat tegnap 13:37-kor, ezt viszont csak két órával az indulásuk után jelentették be a CMSA (China Manned Space Agency) szóvivői.

Csing Haj-peng parancsnok, Csu Jangcsu mérnök és Kuj Hajcsao rakomány-specialista a Tieho főmodul hátsó dokkolóportjáról váltak le az említett időpontban és kezdték meg közel fél napos útjukat vissza a Földre. A visszatérő modul 0:21-kor vált le a szervizmodulról, majd szinte percre pontosan az előre tervezett időpontban, 1:11-kor értek épségben földet a Góbi-sivatagban. 1 óra 10 perccel később pedig már mindhárom tajkonautát kiemelték a kabinból, akik mosolyogva hagyták el hordágyakon a helyszínt.

Az űrhajó és a mögötte haladó, már levált szervizmodul légkörbe való visszatéréséről, majd a kabin földet éréséről készült felvételek:

Ez volt a kínai személyzetes űrrepülés, valamint a Tienkung űrállomás történetének harmadik szolgálat átadás-átvétele egy hosszútávú (fél éves) küldetés alkalmával.

Csing Haj-peng (Forrás: CMS)
Csu Jangcsu (Forrás: CMS)
Kuj Hajcsao (Forrás: CMS)
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye