Sikeres volt a Perseverance mintavétele

Kapcsolódó

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A napokban írtunk arról, hogy a Perseverance az első sikertelen próbálkozás után szeptember 1-jén ismét megkísérelte a mintavételt egy marsi kőzetből. Ez a művelet az elsőhöz hasonlóan az alábbiak szerint történt: a Perseverance a 2 méter hosszú robotkarjának végén található ütvefúró segítségével egy lyukat fúrt a mintavételre kijelölt sziklába, melynek során a fúrófej közepén található üreges tubusba bele kellett, hogy kerüljön a kőzet magja, miközben a fúró elérte a legnagyobb tervezett mélységet (kb 7 cm). Ennek végeztével a fúrófejet és a mintavételi csövet a Perseverance kamerája felé fordították és képeket készítettek a tubusról. Ez némi újítás volt az eljárás során, ugyanis az első mintavételnél azt követően készítettek felvételeket a mintavételi cső belsejéről, miután azt lezárták és elraktározták. Az első képek a gyenge fényviszonyok miatt nem voltak túl meggyőzőek, így egy rövid ideig még nem lehetett tudni, sikeres volt-e a mintavétel. Később aztán, amikor a Nap fénye más szögben világította meg a felvétel tárgyát, láthatóvá vált a kőzetminta.

Az első kőzetminta a Marsról a mintavételi tubusban. Forrás: NASA/JPL

Azok után, hogy a vizuális adatok megerősítették a mintavétel sikerességét, elkezdődött az úgynevezett „rázás és nyelés” művelet. Ez azt jelenti, hogy a Perseverance fúróját 5, a mintavételi tubust pedig 1 másodpercen keresztül rezegtették, így a begyűjtött, ceruzánál valamivel vastagabb kőzetminta a mintavételi cső belsejébe csúszott, a tubus széle pedig megtisztult a rárakódott portól. Ennek sikerességéről a marsjáró a mai napon további képeket fog készíteni, ugyanis az erről készült első képek szintén nem lettek megfelelőek, szintén a rossz fényviszonyok miatt

A Rochette becenévre hallgató kőzet a mintavétel után. Forrás: NASA/JPL

Habár a mintavétel sikeres volt, a teljes folyamat még nem zárult le. Hátra van még a mintát tartalmazó tubus lezárása és elhelyezése a mintatárolóba. Ez várhatóan legkésőbb a jövő hét elejéig megtörténik, így lezárulhat az első, történelmi jelentőségű mintavétel a Mars felszínén.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye