Sikeres volt a SpaceX és egyben az év első rakétaindítása

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Nem sokat kellett várni az idei első rakétaindításra, ugyanis magyar idő szerint tegnap este 22:49-kor sikeresen elstartolt a SpaceX Starlink Group 4-5 küldetés Cape Canaveral-ből.

Az indítást a Falcon-9 B1062.4 hordozórakétával hajtották végre, melynek ez volt a negyedik küldetése. Előző útján a történelmi Inspriation4 személyzetét juttatta az űrbe. A mostani küldetés neve a Starlink-műholdak negyedik rétegének ötödik indítását mutatja. A tervek szerint kb. 12000 szatellitből álló konstelláció nem egy magasságú és nem azonos hajlásszögű keringési pályán fog működni, hanem különböző rétegeket épít ki a SpaceX, ezáltal is még jobban biztosítva a lefedettséget.

A start pillanatai

A mostani indítás érdekessége volt, hogy dél-keleti irányba, a Bahamák felé kezdte meg emelkedését a rakéta. A start előtti felkészülés és tankolás, majd az indítás is megfelelően lezajlott az LC-39A indítóállásról. A Falcon-9 rakterében ezúttal 49 műhold kapott helyet. Ezek a v1.5 egységek már nehezebbek és valamivel nagyobbak is az első verziójú társaiknál, ezért a SpaceX nem tudja a korábban megszokott 60 darabot elhelyezni az orrkúpban. Ez a „kisebb” csomag is 14,5 tonna terhet jelent, így ismét eléggé próbára tették az újrahasználható verzióban 16 tonnás teherkapacitással rendelkező rakéta képességeit. Az első és második fokozat szétválása rendben megtörtént 2 perccel és 41 másodperccel indítás után, ezután a második fokozat folytatta a gyorsítást, miközben a B1062 hordozórakéta megkezdte a lassítási majd visszatérési fázist. T+6:54-kor megkezdődött a Föld légkörébe való visszatérés közbeni lassítómanőver is, melynek során a kilencből három Merlin-1D hajtómű indult be másodjára is. A fél perces manőver után már a légellenállásé volt a főszerep, ekkor már sűrűbb légköri rétegeken keresztül haladt a rakéta, így tovább csökketnve az ereszkedési sebességet. Végül T+8:55-kor negyedik alkalommal is sikeres leszállást hajtott végre az A Shortfall of Gravitas drónhajóra, ami kb. 620 km-re várakozott Florida partjaitól. Ezzel majdnem egy időben a második fokozat egy darab vákuum-optimalizált Merlin hajtóműve is leállt, és a megfelelő keringési pályán folytatódott a küldetés. A dél-keleti irányban történő indulás azt is jelentette, hogy a SpaceX számára nem állt rendelkezésre az Atlanti-óceánon követőállomás, így a 49 műhold sikeres leválását csak 0:11-kor, közel másfél órával a start után tudták hivatalosan is megerősíteni. De ezúttal is minden hibátlanul lezajlott, a küldetés elsődleges célját ezúttal is teljesítette a SpaceX, és 101. alkalommal láthattunk sikeresen első fokozati visszatérést is.

Mozgalmas hónapja lehet a cégnek, hiszen a mostani indításon kívül még további 5 küldetés van tervben csak januárra, ebből három Starlink-misszió lehet. A következő startra rögtön jövő héten sor kerülhet, január 13-án csütörtökön indulhat a Transporter-3, szintén a floridai Cape Canaveral-ből.

Fotó: Jon Van Horne (@therealjonvh)

Dark mode powered by Night Eye