Sikeres volt az idei harmadik indiai PSLV rakéta indítása is

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...

Több hónapos halasztás után ma reggel 7:26-kor útnak indult az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) idei harmadik PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) rakétája, melynek hasznos terhe az EOS-6, vagy más néven OceanSat-3A óceánmegfigyelő műhold volt. A hordozó szokásos módon a Satish Dhawan Űrközpontból startolt el a majdnem 1 tonnás szatellittel, mely a 2009-ben felbocsátott OceanSat-2-t fogja felváltani. Ezen kívül összesen nyolc másodlagos rakomány is helyet kapott a rakéta rakterében. Ezek közül a legnagyobb az Indian Nanosatellite-2B (INS-2B) volt, de egyebek mellett négy darab svájci kommunikációs műhold is a hasznos teher részét képezte az Astrocast megbízásából.

Az 1993-ban üzembe állított PSLV India igáslovának számít, hiszen a négyfokozatú rakéta különböző konfigurációban, eltérő számú oldalsó szilárd hajtóanyagú segédrakétával ellátva többféle küldetés végrehajtására képes. A most indult PSLV XL a legerősebb variáns, és ezúttal összesen hat segédrakétával startolt el. Ezek közül négyet 70 másodpercig használt a rakéta az emelkedés első szakaszában, az utolsó pár 92 másodperccel indítás után vált le a törzsről, az első fokozat pedig további 16 másodpercig gyorsította a hordozót. Ezt követően a második fokozat hajtóműve 152 másodpercig, a harmadik 70 másodpercig működött, és végül a negyedik fokozat is megkezdte működését. Utóbbi egyébként a többi fokozattal ellentétben folyékony hajtóanyagú rakétamotorral rendelkezik, ezáltal többször indítható a precíz pályára állításhoz, de erre a mai küldetésen nem volt szükség. Miután a fokozat elérte a kijelölt 740 km-es, 98,34° inklinációjú napszinkron pályát, majd a küldetés 15. percében sikeresen levált, teljesítve ezzel az elsődleges célt. Ezt követően két pályakorrekció következett a negyedik fokozat segédhajtóműveivel, hogy a másodlagos rakományt képező kisműholdak is leválhassanak a megfelelő magasságú és inklinációjú pályákon.

A küldetés teljes sikerrel zárult, amit az ISRO is hivatalosan megerősített. Idén valószínűleg ez volt India utolsó rakétaindítása, bár némi esély van még egy SSLV (Small Satellite Launch Vehicle) tesztindításra, illetve egy GSLV Mk.II (Small Satellite Launch Vehicle) felbocsátásra is az NVS-01 küldetés keretében, de erről nem érkezett még megerősítés a szervezettől.

A PSLV indítása. Forrás: ISRO

Dark mode powered by Night Eye