Sikeres volt az idei harmadik indiai PSLV rakéta indítása is

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Több hónapos halasztás után ma reggel 7:26-kor útnak indult az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) idei harmadik PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) rakétája, melynek hasznos terhe az EOS-6, vagy más néven OceanSat-3A óceánmegfigyelő műhold volt. A hordozó szokásos módon a Satish Dhawan Űrközpontból startolt el a majdnem 1 tonnás szatellittel, mely a 2009-ben felbocsátott OceanSat-2-t fogja felváltani. Ezen kívül összesen nyolc másodlagos rakomány is helyet kapott a rakéta rakterében. Ezek közül a legnagyobb az Indian Nanosatellite-2B (INS-2B) volt, de egyebek mellett négy darab svájci kommunikációs műhold is a hasznos teher részét képezte az Astrocast megbízásából.

Az 1993-ban üzembe állított PSLV India igáslovának számít, hiszen a négyfokozatú rakéta különböző konfigurációban, eltérő számú oldalsó szilárd hajtóanyagú segédrakétával ellátva többféle küldetés végrehajtására képes. A most indult PSLV XL a legerősebb variáns, és ezúttal összesen hat segédrakétával startolt el. Ezek közül négyet 70 másodpercig használt a rakéta az emelkedés első szakaszában, az utolsó pár 92 másodperccel indítás után vált le a törzsről, az első fokozat pedig további 16 másodpercig gyorsította a hordozót. Ezt követően a második fokozat hajtóműve 152 másodpercig, a harmadik 70 másodpercig működött, és végül a negyedik fokozat is megkezdte működését. Utóbbi egyébként a többi fokozattal ellentétben folyékony hajtóanyagú rakétamotorral rendelkezik, ezáltal többször indítható a precíz pályára állításhoz, de erre a mai küldetésen nem volt szükség. Miután a fokozat elérte a kijelölt 740 km-es, 98,34° inklinációjú napszinkron pályát, majd a küldetés 15. percében sikeresen levált, teljesítve ezzel az elsődleges célt. Ezt követően két pályakorrekció következett a negyedik fokozat segédhajtóműveivel, hogy a másodlagos rakományt képező kisműholdak is leválhassanak a megfelelő magasságú és inklinációjú pályákon.

A küldetés teljes sikerrel zárult, amit az ISRO is hivatalosan megerősített. Idén valószínűleg ez volt India utolsó rakétaindítása, bár némi esély van még egy SSLV (Small Satellite Launch Vehicle) tesztindításra, illetve egy GSLV Mk.II (Small Satellite Launch Vehicle) felbocsátásra is az NVS-01 küldetés keretében, de erről nem érkezett még megerősítés a szervezettől.

A PSLV indítása. Forrás: ISRO

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye