Sikeresen befejeződött az Expedíció-67 második orosz űrsétája

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

Sikeresen végrehajtotta első mozdulatait a Nemzetközi Űrállomás új robotkarja! Az Európai Űrügynökség (ESA) által biztosított ERA az első olyan kar, amely képes az űrállomás orosz szegmensének külső kiszolgálására. Az ISS többi karja, a Canadarm2 és a japán Remote Manipulator System (JEMRMS) az űrállomás amerikai szegmensében (USOS) találhatóak, és nem tudnak elég messzire kinyúlni ahhoz, hogy az orosz szegmenst elérjék. Az ERA robotkar 11,3 méter hosszú és az állomáson belülről és kívülről is irányítható.

Az európai robotkar telepítése a Nauka modulra. Forrás: ESA

Az űrséta magyar idő szerint csütörtökön 17:00-kor kezdődött és a Poiszk modulból indult. Az Expedíció-67 űrhajósai, Oleg Artyemjev és Denisz Matyvejev folytatták a múlt héten megkezdett űrsétán az új európai robotkar (ERA) felszerelését és konfigurálását az űrállomás orosz szegmensében való használatra. Az első lépésként a kar végén található vákuumszűrőt és a hőszigetelést eltávolították majd „kidobták” az űrbe. Ez nem fenyegette az ISS-t, a kidobást úgy számolták ki, hogy a burkolatok és az ISS repülési pályái ne keresztezzék egymást. A burkolatok később beléptek a Föld légkörébe és elégtek.

3 óra és 4 perccel az űrséta után a kar egyik vége elvált a markolóponttól. Ez a mozdulat volt a kar első mozgása azóta, hogy 2021 júliusában a Nauka többcélú tudományos modullal az ISS-re indult. Szergej Korszakov az űrállomáson belülről mozgatta a kart, illetve onnan irányította a két űrhajóst, akik folytatták az ERA konfigurálását, majd további kapaszkodókat telepítettek. Az űrhajósok ezután félrevonultak, hogy megnézzék, amint a kar „lesétál” a Nauka modul bázispontjaihoz. Korszakov parancsait követve az ERA elengedte az egyik markolórögzítést, majd átnyúlt hogy megragadjon egy alappontot a Naukán. Korszakov ezután megismételte ezt a folyamatot az ERA másik „kezével” is. 

Artyemjev piros csíkokkal ellátott orosz Orlan űrruhában, felette Matyvejev pedig kék csíkos űrruhában látható. Forrás: Roszkoszmosz

Mivel a kar még mindig mozgásban volt, Artyemjev átment a Nauka modul alapjához erősített Prichal csomóponthoz, hogy megvizsgálja a Szojuz és a Progressz űrjárművek dokkolásánál használt antennát, amit csak részben tudtak kihelyezni. Artyemjev felfedezte, hogy a probléma egy elakadt kábel volt, amit kiszabadított, így az orosz repülésirányítók teljesen ki tudták húzni végül az antennát.

Miután a kar sikeresen megragadta a második alappontját, a két űrhajós újra belépett a Poiszk modulba, és magyar idő szerint pénteken 00:41-kor bezárta a zsilipajtót, így az űrséta hivatalosan 7 óra 42 percig tartott. Artyemjev számára a tegnapi űrséta az ötödik volt karrierje során, összesen 34 óra 39 percet dolgozott eddig az űrben. Matyvejevnek ez volt a második űrsétája, aki eddig 14 óra 19 percet töltött az űrállomáson kívül. 2022-ben eddig ez volt az ötödik űrséta, összességében pedig a 250.

Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye