Sikeresen elindult a a Cygnus NG-15 küldetés

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

Újabb teherszállítmány indult ma este a Nemzetközi Űrállomásra. Az „S.S. Katherine Johnson” teherűrhajó mintegy 3,5 tonna hasznos terhet szállít az ISS-re az NG-15 küldetés keretében.

Az Antares 230+ emelkedés közben

Forrás: NASA

Forrás: NASA

A Northrop Grumman Antares 230+ hordozórakétéja a tervezett időben, 18:36-kor emelkedett el a Wallops-szigeten található Launch Area 0 A indítóállásról. A két RD-180 hajtómű hibátlanul működött és gyorsította egyre inkább a rakétát, mely T+1:06-nál el is érte a legnagyobb aerodinamikai terhelést jelentő Max-Q légköri réteget. T+3:17-kor megtörtént az első fokozat hajtóműveinek leállása, majd pár másodperccel később az első és második fokozat szétválása is rendben lezajlott. Miután az áramvonalazó kúp darabjai leváltak a második fokozatról, beindult az egy darab szilárd hajtóanyagú Castor-30XL rakétamotor is, mely tovább gyorsította a kívánt sebességre a Cygnust. T+8:50-kor pedig sikeresen levált a teherűrhajó a második fokozatról, ezzel az indítás sikerrel zárult. A Cygnus most folyamatos pályaemeléssel közelíti meg az ISS pályáját, majd várhatóan hétfő délelőtt érkezik meg az Űrállomáshoz, ahol Mike Hopkins és Szóicsi Nogucsi űrhajósok fogják a Canadarm-2 segítségével „elkapni” és az ISS Unity modul nadir oldalon (tehát Föld felé néző) található dokkolóportjához csatlakoztatni.

Egy korábbi Cygnus teherűrhajó a Canadarm-2 robotkarral

Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye