Sikeresen elindult a a Cygnus NG-15 küldetés

Kapcsolódó

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Újabb teherszállítmány indult ma este a Nemzetközi Űrállomásra. Az „S.S. Katherine Johnson” teherűrhajó mintegy 3,5 tonna hasznos terhet szállít az ISS-re az NG-15 küldetés keretében.

Az Antares 230+ emelkedés közben

Forrás: NASA

Forrás: NASA

A Northrop Grumman Antares 230+ hordozórakétéja a tervezett időben, 18:36-kor emelkedett el a Wallops-szigeten található Launch Area 0 A indítóállásról. A két RD-180 hajtómű hibátlanul működött és gyorsította egyre inkább a rakétát, mely T+1:06-nál el is érte a legnagyobb aerodinamikai terhelést jelentő Max-Q légköri réteget. T+3:17-kor megtörtént az első fokozat hajtóműveinek leállása, majd pár másodperccel később az első és második fokozat szétválása is rendben lezajlott. Miután az áramvonalazó kúp darabjai leváltak a második fokozatról, beindult az egy darab szilárd hajtóanyagú Castor-30XL rakétamotor is, mely tovább gyorsította a kívánt sebességre a Cygnust. T+8:50-kor pedig sikeresen levált a teherűrhajó a második fokozatról, ezzel az indítás sikerrel zárult. A Cygnus most folyamatos pályaemeléssel közelíti meg az ISS pályáját, majd várhatóan hétfő délelőtt érkezik meg az Űrállomáshoz, ahol Mike Hopkins és Szóicsi Nogucsi űrhajósok fogják a Canadarm-2 segítségével „elkapni” és az ISS Unity modul nadir oldalon (tehát Föld felé néző) található dokkolóportjához csatlakoztatni.

Egy korábbi Cygnus teherűrhajó a Canadarm-2 robotkarral

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye