Sikeresen elindult a negyedik orosz Elektro-L műhold

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Ma délelőtt 10:12-kor sor került az idei első orosz rakétaindításra, melynek keretében egy Proton-M hordozó startolt el a Bajkonur Kozmodróm 81/24-es állásáról. A hasznos teher az Elektro-L n°4 időjárás-megfigyelő műhold volt, ami jelzéséből adódóan ennek a flottának a negyedik egységeként fog pályára állni. A 93568 sorozatszámú Proton-M-et a leggyakrabban alkalmazott Blok DM-03 végfokozattal látták el, ami elég hosszú és elég nagy átmérőjű ahhoz, hogy a viszonylag nagyméretű műholdat megfelelően el tudják helyezni a raktérben.

Az emelkedés az előírtak szerint zajlott, az egyes fokozatok jól látták el feladatukat. Ennél a rakétatípusnál jellegzetes az első és második fokozatok szétválása, ami az ún. „hot staging” fázis, amikor a második fokozat hajtóműve még a leválás előtt beindul és pár másodpercig csak a kialakított rácsozott törzsrészen keresztül tudnak kijutni a szabadba a kiáramló gázok.

A megfelelő geotranszfer (geostacionárius átviteli) pályát 9 perc 48 másodperccel indítás után érte el a végfokozat, ez fogja a végső, 36000 km magas kör alakú pályára állítani a hasznos terhet. A Proton-M ezzel egy újabb sikeres indítást tudhat magáénak, és a tervek szerint idén még két misszióra fog sor kerülni ezzel a típussal. A Roszkoszmosz pedig előreláthatólag február 9-én máris újabb felbocsátást hajthat végre, akkor a következő utánpótlás-szállítmány indul majd a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz-2.1a rakétával és a Progressz MSz-22 teherűrhajóval.

A mai küldetést mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon, amit itt tudtok visszanézni:

A start egyik pillanata. A rakéta sajnos nem sokáig látszott az élő képeken a rossz látási viszonyok miatt. Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye