Sikeresen elindult a SpaceX Starlink Group 2-1 küldetése

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Közel 4 hónapos szünet után ismét Starlink műholdak indultak a világűrbe ma hajnalban. A SpaceX indítási gyakoriságához képest szokatlanul hosszú szünetnek több oka is volt, többek között a Covid-helyzet miatt kialakult mikrochip-beszállítások lassulása is, melyről itt írtunk bővebben.

A küldetést végrehajtó Falcon-9 B1049.10 hordozórakéta másodikként érte el a tizedik indítását és lett a B1051.10 mellett flottavezér. A rakéta a Vandenberg Űrhaderőbázisról szállt fel magyar idő szerint hajnali 5:04-kor. Ez volt az első Starlink-küldetés, amit erről a helyszínről indítottak el, ugyanis a SpaceX megkezdte a műholdak harmadik rétegének kiépítését poláris pályára. Tehát a korábbiakkal ellentétben ezek az egységek más keringési pályán üzemelnek majd, és már az Északi- és Déli-sarkot is le fogják fedni. Emellett a másik újítás, hogy a most felbocsájtott v1.5 verziójú műholdak már saját lézeres „s2s” kommunikációval rendelkeznek.

A rakéta a szinte szokásosnak mondható vandenbergi ködben szállt fel, és juttatta megfelelő pályára az új műholdakat. Az első fokozat a szétválás után első alkalommal hajtott végre sikeres leszállást az Of Course I Still Love You drónhajóra, mely kb. 640 km-re a kaliforniai partoktól várakozott a Csendes-óceánon (természetesen a drónhajónak is ez volt az első küldetése, miután július 9-én több hetes átszállítás után megérkezett a Los Angeles-i kikötőbe).

A Falcon-9 B1049.10 indítása. Fotó: Oliver Perham Burn (@opbphotos)

Fotó: Jack Beyer (@jackbeyer), Nasaspaceflight.com

Az 51 műhold T+15:34-kor, a tervezett időben levált a második fokozatról, de ezt csak 26 perccel indítás után tudta megerősíteni a SpaceX, mivel ekkor ért a „műhold-vonat” Argentína fölé, ahol az első szárazföldi adó-vevő állomás tudta fogni a jeleket. A küldetést tehát ismét teljes sikerként könyvelheti el a SpaceX. Ez volt az idei 22., sorozatban pedig a 100. sikeres Falcon-9 indítás.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye