Sikeresen elindult a SpaceX Turksat 5A küldetés

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Ma hajnalban magyar idő szerint 3:15-kor elstartolt a SpaceX idei első küldetése, a Turksat 5A küldetés. A B1060.4 jelű Falcon-9 rakéta egy török kommunikációs műholddal a rakterében Cape Canveral SLC 40-es indítóállásáról emelkedett fel.

A műhold a Turskat török vállalat tulajdonában áll, de az Airbus Defence and Space építette. A mintegy 3,5 tonnás űreszköz a Közel-Kelet, kontinentális Európa és Afrika egyes részei számára fog kommunikációs összeköttetést biztosítani. 15 éves működési idővel számolnak a szakemberek, melynek során csakis civil használatban lesz.

A Turksat 5A műhold

A SpaceX nem kevesebb, mint 48 indítást tervez idén, melyből az elsőt immár végre is hajtották. A küldetést végrehajtó hordozórakéta korábban a GPS III SV04, a Starlink L11 és L14 küldetéseket teljesítette. Miután a rakéta rendben elhagyta az indítóállást és a tervezett emelkedési pályán haladt, a kijelölt időben, T+2:38-kor levált a második fokozatról és megkezdte az ereszkedést a 673 km-re a floridai partokról várakozó Just Read The Instructions drónhajó irányába. T+8:28-kor pedig meg is történt a leszállás, mely immár a 71. sikeres hordozórakéta visszahozatalt jelentette a SpaceX-nek.

Kép

Kép

A Falcon-9 B1060.4 leszállása

Az áramvonalazó kúp két része is második útját teljesítette, és ezúttal is megkísérelte a SpaceX sikeresen visszajuttatni őket. Az egyik darabot a Ms. Chief hajóval tervezték elkapni, a másikat a Ms. Tree emeli ki az óceánból majd. Eddig nem érkezett információ az elkapásról, általában közétesz a SpaceX egy felvételt a hajó fedélzetéről, ha sikerült a művelet, de a cikk írásáig nem tettek közzé semmilyen információt.

Miután a második fokozat egy darab Merlin MVac 1D hajtóműve rendben beindult, mintegy 5 percig gyorsította a fokozatot, majd egy ún. coast period, vagyis egy kijelölt pályán és sebességgel történő keringési időszak következett. T+26:51-kor a második hajtóműgyújtás is megtörtént, mely kevesebb, mint 2 percig tartott, ezalatt tovább gyorsult a fokozat, hogy T+33:04-kor a tervezett időben és magasságban szabadjára engedjék a műholdat. Azóta az földi személyzet az első jeleket is befogta már az eszközről, így a küldetés teljes sikernek könyvelhető el.

Kép

Forrás: @johnpisaniphoto

Dark mode powered by Night Eye