Sikeresen elindult a Starlink-25

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Ismét egy sikeres indításon van túl a SpaceX. Ma este 21:01-kor a Falcon-9 B1049.9 hordozórakéta rakterében újabb 60 Starlink műhold indult útnak alacsony Föld körüli pályára az LC-39A indítóállásról. Immár a 13. küldetést teljesítette a cég idén, és a mai újabb adag műholddal immár több, mint 1400 egység kering Föld körül. Az első fokozatot kilencedik alkalommal indították el, a B1051.9 után másodikként érte el ezt a jelentős számot (egyébként a következő Starlink-küldetésre kijelölt rakéta épp a flottavezér B1051 lesz, így újabb rekordot állíthat fel az indítások történetében).

A Falcon-9 minden gond nélkül hagyta el az indítóállást, és kezdte meg az emelkedést. Miután szétvált az első és második fokozat, a hordozórakéta megkezdte visszatérő útját az Of Course I Still Love You drónhajóra, amely a szokásos módon kb. 640 km-re várakozott Florida partjaitól. A visszatérés és a landolás is tökéletes volt, tényleg rutinszerűvé válnak ezek a műveletek lassan a SpaceX-nél.

A következő rakétaindítás tehát a Starlink-27 lesz, előreláthatólag még ezen a héten vasárnap (mivel a Starlink-26 ún. rideshare küldetés lesz, tehát más megbízók műholdjai is helyet kapnak a raktérben, a SpaceX nem kockáztatja a küldetés sikerét a tizedjére induló B1051.10-el, és így kerül sor a küldetések sorszámában a cserére).

Fotó: @cbs_spacenews

Dark mode powered by Night Eye