Sikeresen elindult a Starlink-25

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Ismét egy sikeres indításon van túl a SpaceX. Ma este 21:01-kor a Falcon-9 B1049.9 hordozórakéta rakterében újabb 60 Starlink műhold indult útnak alacsony Föld körüli pályára az LC-39A indítóállásról. Immár a 13. küldetést teljesítette a cég idén, és a mai újabb adag műholddal immár több, mint 1400 egység kering Föld körül. Az első fokozatot kilencedik alkalommal indították el, a B1051.9 után másodikként érte el ezt a jelentős számot (egyébként a következő Starlink-küldetésre kijelölt rakéta épp a flottavezér B1051 lesz, így újabb rekordot állíthat fel az indítások történetében).

A Falcon-9 minden gond nélkül hagyta el az indítóállást, és kezdte meg az emelkedést. Miután szétvált az első és második fokozat, a hordozórakéta megkezdte visszatérő útját az Of Course I Still Love You drónhajóra, amely a szokásos módon kb. 640 km-re várakozott Florida partjaitól. A visszatérés és a landolás is tökéletes volt, tényleg rutinszerűvé válnak ezek a műveletek lassan a SpaceX-nél.

A következő rakétaindítás tehát a Starlink-27 lesz, előreláthatólag még ezen a héten vasárnap (mivel a Starlink-26 ún. rideshare küldetés lesz, tehát más megbízók műholdjai is helyet kapnak a raktérben, a SpaceX nem kockáztatja a küldetés sikerét a tizedjére induló B1051.10-el, és így kerül sor a küldetések sorszámában a cserére).

Fotó: @cbs_spacenews

Dark mode powered by Night Eye